De oudercommissie, werk jij mee aan de beste kinderopvang?

Als ouder kun je meedenken en meewerken in de opvang zodat jouw kind een dijk van een plek heeft, waar je kind graag naartoe gaat en zich optimaal ontwikkelt. Het beeld van de kinderopvang, enkel als plek waar je je kinderen kunt brengen zodat je je handen vrij hebt is zwaar achterhaald. Maar hoe betrokken zijn ouders dan wel bij de opvang? Staan ouders te springen om deel te nemen in de oudercommissie?

Wat is de oudercommissie?

De oudercommissie is een schakel tussen de directie van de kinderopvang en de ouders van de kinderen, die de kinderopvang bezoeken. Samen bewaken ze de kwaliteit en zorgen ze ervoor dat de kinderen met veel plezier naar de kinderopvang kunnen gaan. De oudercommissie geeft niet alleen gevraagd advies, zij mogen dit ook ongevraagd doen.

Waarover denkt de oudercommissie mee?

Elke kinderopvang moet volgens de wet een oudercommissie hebben. In de wet staat waar een oudercommissie adviesrecht over heeft. Dat zijn bijvoorbeeld:
– Kwaliteitsbeleid (aantal kinderen per leidster, groepsgrootte en het niveau van de leiding)
– Pedagogisch beleidsplan
– Voeding in de praktijk en algemeen beleid op gebied van voeding
– Risico inventarisatie, veiligheid en gezondheid
– De openingstijden
– Beleid met betrekking tot spel- en ontwikkelingsactiviteiten
– Klachtenregeling
– Prijswijzigingen

Naast dat adviesrecht mag de commissie ook ongevraagd advies geven. De directie moet zo’n advies serieus behandelen en schriftelijk motiveren wat zij met het advies hebben gedaan.

Wat moet ik doen als ik in de oudercommissie zit?

Misschien heb je weleens overwogen om deel te nemen aan de oudercommissie van de kinderopvang of ben je al lid van de oudercommissie. Je bent als lid van de oudercommissie van de kinderopvang de schakel tussen de ouders en de organisatie. Je woont in elk geval de vergaderingen bij van de oudercommissie. Maar je kunt meer doen om te zorgen dat ouders actief betrokken zijn bij de kinderopvang. Informeer daarom geregeld bij ouders of zij tevreden zijn of verbeterpunten hebben.

De taken van de oudercommissie staan vaak wel beschreven in het reglement. Maar een oudercommissie hoeft niet enkel de afgesproken taken af te strepen. De ouders moeten de kwaliteit van de kinderopvang altijd in de gaten houden en zorgen dat ouders via de oudercommissie hun woordje kunnen doen. Uiteindelijk gaat het om het welzijn van de kinderen en daarom moeten de leden van de oudercommissie altijd oplettend zijn.

Betrek ouders bij de kinderopvang

Betrek ouders bij de kinderopvang. Het is in het belang van de kinderen dat de ouders betrokken zijn bij de organisatie. Daarom kan het van toegevoegde waarde zijn om bijvoorbeeld een ouderavond te organiseren met een thema.

De ene oudercommissie beperkt zich tot de meest noodzakelijke onderwerpen en een andere oudercommissie organiseert ook de jaarlijkse themafeesten. Sommige oudercommissies regelen ook acties voor bijvoorbeeld de peuterspeelzaal, zodat er meer budget is voor activiteiten.

Hoe vaak vergadert de oudercommissie?

Doordat de invulling door de oudercommissie zelf wordt bepaald, verschillen de vergaderwijze en het aantal vergaderingen ook per oudercommissie. Meestal varieert het aantal vergaderingen van vier tot acht keer per jaar. In een aantal gevallen is de directie van de kinderopvang daar ook bij aanwezig.

Hoe komt de oudercommissie in contact met de ouders?

Op een kleinschalige kinderopvang is het makkelijk om ouders te benaderen en ze te vragen of ze verbeterpunten hebben. Maar stel je zit in de oudercommissie van een gastouderbureau, dan is dat een stuk ingewikkelder.
Zo kom je toch in met de ouders:
– Organiseer een ouderavond
– Stel je voor op de bedrijfswebsite (zoals bijvoorbeeld de Kinderkamer
– Laat via de website weten hoe ouders contact op kunnen nemen
– Vraag om een vaste plek in de nieuwsbrief
– Maak een brievenbus op een vaste locatie

Samenwerken aan de beste kinderopvang door een tandje bij te schakelen

Oké, het staat sinds 2005 in de Wet Kinderopvang dat elke kinderopvang een oudercommissie dient te hebben. Dat klinkt als een verplicht onderdeel, maar als de uitvoering goed wordt gedaan kunnen ouders via de oudercommissie een belangrijke rol spelen in de kwaliteit van de kinderopvang. Laten we samen zorgen dat de kinderen de beste kinderopvang kunnen krijgen.

Neem contact op met jouw kinderopvang om te informeren naar wat jij kunt doen voor de oudercommissie.

Werk jij in de kinderopvang en wil je ouders oproepen om deel te nemen aan de oudercommissie? Deel deze blogpost dan op je eigen Facebook of Twitter-pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht