Flexibele opvang. Wat is dat eigenlijk?

Je komt de tekst ‘flexibele opvang’ vaak tegen bij de beschrijving van een kinderdagverblijf. Maar als je nieuw bent in de wereld van kinderopvang heb je misschien geen idee wat flexibele opvang eigenlijk is. In het kort komt het er op neer dat je geen vaste dagen reserveert waarop je kind naar de opvang gaat. Hoe het verder werkt leggen we hieronder uit.

Wat is flexibele opvang?

Het kan per kinderdagverblijf verschillen, maar doorgaans betekent flexibele opvang dat je afspreekt dat je een bepaald aantal dagdelen per maand afneemt bij het kinderdagverblijf.

Je spreekt echter niet ver van tevoren af op welke dagen jouw kind naar het kinderdagverblijf gaat. Dus je weet nog niet of dat maandagmiddag en woensdagochtend zal zijn. De afspraak over welke dagen maak je meestal ongeveer twee weken voordat de maand begint (rond de 15e). Het betekent dus niet dat je op de dag zelf kunt beslissen of je kind naar de kinderopvang gaat.

Voor het kinderdagverblijf is het bieden van flexibele opvang een erg arbeidsintensieve klus omdat elke maand alle aanvragen beoordeeld moeten worden op de haalbaarheid. Zorg dus dat je precies weet hoe het aanvraagproces voor flexibele opvang bij het kinderdagverblijf verloopt.

24-uurs opvang

Flexibele opvang kan ook betekenen dat de openingstijden ruimer zijn. Of zelfs dat de kinderopvang ’s nachts en in het weekend aangeboden wordt. Dergelijke 24-uurs opvang vind je niet in elke plaats. Zoek op kinderopvang.org een kinderopvang met flexibele opvang en kijk vervolgens of ze ook een 24-uurs mogelijkheid bieden.

Is flexibele kinderopvang duurder?

De kosten per uur van flexibele opvang liggen iets hoger dan de kosten van de reguliere opvang. Vaak kost dergelijke opvang ongeveer 90 cent meer per uur of een vast bedrag per maand extra voor de administratie (ca 25 euro).

Is er voor flexibele opvang een aparte groep?

Een kinderopvang, die met standaardgroepen werkt reserveert per dag bijvoorbeeld twee plekken voor flexibele opvang. Als de groepen niet vol zijn, kan het kinderdagverblijf voor die maand meer kinderen flexibel inplannen op een groep. Zolang het kinderdagverblijf voldoet aan de regelgeving (maximaal aantal kinderen per leidster/ leider) kan de kinderopvangorganisatie zelf inplannen.

Waarom is er flexibele opvang?

In sommige beroepsgroepen wordt gewerkt met roosters. Verpleegsters, bewakers en ouders, die in de horeca werken hebben vaak wisselende diensten. Zij krijgen dus steeds een ander werkrooster van hun werkgever en kunnen dan pas bepalen wanneer zij kinderopvang nodig hebben.

Is flexibele opvang goed voor kinderen?

In 2011 presenteerde het Nederlands JeugdInstituut (NJI) een rapport over flexibele opvang. De conclusie is dat de wisselende groepen en leid(st)ers niet goed zijn voor kinderen. Vaak merk je dat niet aan de kinderen omdat zij de wereld accepteren zoals ze het krijgen aangeboden.

Het is natuurlijk erg moeilijk om als ouder een oplossing te bedenken voor deze wisselingen. Toch geven we hierbij een aantal suggesties om te wisselingen te beperken:
– Een gastouder voorkomt het probleem van wisselende leidsters.
– Op sommige kinderdagverblijven werken de leidsters fulltime en is er dus altijd hetzelfde gezicht. Informeer ernaar.
– Overleg met je leidinggevende of de wisselingen in jouw werkrooster beperkt kunnen blijven tot bepaalde dagen.

Wat zijn jouw ervaringen met flexibele kinderopvang?

Deel jouw ervaringen in een reactie op jouw kinderdagverblijf of bij jouw gastouder. Zoek op kinderopvang.org jouw kinderopvang en schrijf een beoordeling.

Foto: Jane’s Bond in Den Haag biedt duurzame en 24-uurs kinderopvang

3 opmerkingen over "Flexibele opvang. Wat is dat eigenlijk?"

 1. Chiara van den Berg, 't Leidsche Tuynhuis: op 09:05

  Op Kinderdagverblijf ’t Leidsche Tuynhuis (in Leiden) bieden wij flexibele opvang aan op een aparte groep met drie vaste medewerkers. Ouders kunnen een rooster doorgeven, onze enige voorwaarde voor de opvang is dat het minimaal 4 aansluitende uren op een dag zijn (voor de continuïteit). De uurprijs ligt 51 cent hoger dan bij de regulier dagopvang en is voor de flexibele opvang € 7,21 per uur. Ouders betalen dan wat ze afnemen.

  1. marit vennix: op 19:14

   als gastouder reken ik geen extra kosten voor flexibele opvang dit is per gastouder verschillend .Gastouderopvang Marit Oosterhout Nbr

  2. MArianne van Boekholt-Booij: op 08:20

   Ik werk nu een jaar als Gastouder en vang de kinderen bij mij thuis op. Ik kom uit de reguliere kinderopvang en daar zag ik dat er veel vraag was naar flexibele opvang. Ik wel nu dan erg flexibel en bijna alle ouders hebben een baan in de zorg. Een maand vantevoren geven zij hun opvangvraag door aan mij en ik ga puzzelen of t allemaal mogelijk is. Heb ik probleemdagen (dat er teveel aanvragen op 1 dag zijn) leg ik de vraag even terug bij de ouders voor een oplossing of schakel ik het gastouderbureau in voor hulp. Dit werkt fantastisch. Nu na een jaar werken kan ik mijn werk helemaal vol plannen …5 dagen met maximaal 6 kinderen in verschillende leeftijden. Heerlijk werk, ik wil niet anders meer. Mijn Melodie, kleinschalige kinderopvang met een muzikaal tintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht