Tweelingen en kinderopvang: hoe pak je dat aan?

Afbeelding van atomicqq/Pixabay 

Het is nog niet zolang geleden dat het apart plaatsen van tweelingen in twee verschillende groepen als bevorderlijk voor hun individuele ontwikkeling werd beschouwd. Tweelingen die van elkaar gescheiden worden op school of, nog eerder, tijdens de kinderopvang apart van elkaar gezet worden, zouden zich zelfstandiger ontwikkelen en dat werd lang als positief punt gezien.

Inmiddels is dit idee allang verworpen, aangezien er geen enkel wetenschappelijk bewijs is gevonden voor de aanname dat tweelingen die gescheiden worden zich later onafhankelijker van elkaar zullen opstellen. 

Desalniettemin zijn er nog steeds veel scholen en kinderopvangcentra die menen dat ze er goed aan doen om tweelingen in een verschillende klas of groep te zetten en dit advies ook aan de ouders meegeven of zelfs als regel presenteren.

Samen en apart

Een tweeling heeft voor hun geboorte in de baarmoeder gezamenlijk al een uitgebreid sociaal leven opgebouwd. Ze groeien als het ware samen op in de baarmoeder en hechten zich enorm aan elkaar. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de ervaringen die iemand prenataal opdoet van grote invloed zijn op de rest van zijn of haar leven.

Dat geldt uiteraard ook voor tweelingen die meestal hun hele leven een innige band hebben. Ondanks dat gegeven ontwikkelen ook tweelingen rond het tweede of derde levensjaar een duidelijk ‘ik’ besef. Als een tweeling verder opgroeit, ontwikkelen zij zich beiden tot twee aparte individuen, elk met een eigen karakter.  Soms zijn er echter situaties waarbij het beter is om ervoor te kiezen om de tweeling in twee aparte klassen te plaatsen, bijvoorbeeld als de ene helft van de tweeling de ander domineert en daardoor zijn of haar ontwikkeling hindert. In zijn algemeenheid geldt echter het advies dat, zeker zolang ze nog bij de kinderopvang zijn, je de tweeling samen in één groep moet plaatsen.

Volgens het NOVM  kan deze situatie eventueel in een later stadium als de tweeling naar school gaat, aangepast worden, maar alleen als daar een goede en dringende reden voor is. Dit advies voor verschillende klassen geldt dan voor twee-eiigen tweelingen (met name de jongenstweeling en meisje-jongentweeling) en niet voor eeneiigen. Het is altijd belangrijk om te beseffen dat studies over tweelingen nooit hebben aangetoond dat het scheiden van tweelingen op school een positief effect heeft op het ontwikkelen van een eigen identiteit.

Een tweeling in huis

Een tweeling in huis hebben valt nog niet mee. Ze allebei naar de kinderopvang brengen is voor veel ouders een reden tot grote vreugde, omdat er dan weer wat tijd voor henzelf overblijft.

Maar eerst moet het natuurlijk ook nog lukken om de tweeling op tijd bij de kinderopvang te krijgen. Dat is in veel gevallen bij een tweeling geen sinecure. Een goede duo-kinderwagen is een echte musthave voor tweelingouders. Het is raadzaam om bij de aanschaf eerst zelf een soort tweelingwagen-test te doen. Past de wagen wel in de (smalle) gang van jullie huis?

Kom je een beetje makkelijk de bochten door? Is hij ergens te parkeren in of bij je huis, of moet je hem iedere keer inklappen? Kortom, maak als dat mogelijk is een proefrit met de duo-wagen voordat je hem koopt. Dan heb je er later alleen maar plezier van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht