Vanaf 1 juli mogelijk stakingen in kinderopvang

Het FNV gaat vanaf donderdag 1 juli stakingen organiseren in de kinderopvang. Het aantal medewerkers die gaan meedoen is nog onbekend. Ook is niet duidelijk of de ouders er iets van gaan merken. Andere aangekondigde data voor de staking zijn 6, 8 en 13 juli.

Bij een inventarisatie van de NOS over de actiebereidheid meldden circa 100 werknemers dat ze mee wilden doen aan de stakingen. Deze 100 werknemers zeggen dat ze 500 werknemers uit het land vertegenwoordigen. In totaal werken er in Nederland ruim 110.000 mensen in de kinderopvang. Het is nog niet duidelijk of mensen de hele dag gaan staken of stiptheidsacties gaan voeren.

Mislukte CAO-onderhandelingen

Het belangrijkste punt in de onderhandelingen is de werkdruk. De mislukte cao-onderhandelingen met de werkgevers in de kinderopvang, de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en de Branchevereniging Kinderopvang (BK) hebben nu voor de aangekondige stakingen gezorgd.

FNV zei vandaag dat zij verschillende voorstellen hebben gedaan voor het verlagen van de werkdruk. Zoals bijvoorbeeld minder kinderen per groep of juist meer personeel aannemen. Daar zijn de werkgevers in de kinderopvang branche niet mee akkoord gegaan. De werkgevers erkennen echter wel dat de werkdruk hoog is in de kinderopvang. Volgens hen is het niet enkel met de cao-onderhandelingen op te lossen. Het wordt dus vervolgd.

Volgens woordvoerders van de betrokken brancheverenigingen is het bijvoorbeeld niet eenvoudig om meer mensen aan te nemen. Er is namelijk heel weinig aanbod van medewerkers op de arbeidsmarkt. De groepsgrootte speelt ook mee want op basis daarvan bepaalt het ministerie de vergoeding. Het is dus niet eenvoudig om de groep in te krimpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht