Gratis kinderopvang? Dit zijn de plannen

In Den Haag is ‘gratis kinderopvang’ een belangrijk onderwerp tijdens de formatie. Hoe gaat de schoolcarrière van de Nederlands peuters, scholieren en studenten er de komende jaren uitzien? Er zijn meerdere plannen en veel partijen denken er niet eens heel verschillend over.

D66, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en 50Plus roepen om aandacht voor gratis kinderopvang met een bandbreedte van drie dagen tot de hele week. Deze plannen starten vanaf een leeftijd van 0 jaar. Zoals bij de kinderopvang waar een baby vanaf drie maanden al naartoe kan.

Gratis kinderopvang

Partijen zoals VVD, Forum voor Democratie en de PVV zien een compleet gratis model niet zitten. Het kost veel geld en werkende ouders zouden ook zelf kunnen betalen voor goede opvang. Maar de VVD wil wel een hogere overheidsbijdrage voor de kinderopvang realiseren. De kans is dus zeer groot dat de prijs van de crèche wel echt omlaag gaat. Dat is dus goed nieuws voor de ouders.

Bij de basisscholen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar schetst D66 in het verkiezingsprogramma een school van de toekomst. Waar te denken valt aan een warme lunch maar ook muziek-, sport-, theater-, en natuurlessen na de normale lesuren. VVD noemt in het partijprogramma een dagschool, waarbij de lestijden zijn aangepast aan de roosters van de ouders.

Meer sport op school is het credo van de SP, en de PVV stelt kleinschalige scholen voor waar vooral veel aandacht is voor rekenen en taal. De SGP wil meer mannen voor de klas promoten en Denk wil geen “plofklassen”, net als de GroenLinks, SP en D66.

Meer informatie over de huidige kosten voor Kinderopvang tref je op de website van Rijksoverheid.nl. Zoek jij een Kinderopvang bij jou in de buurt? Op Kinderopvang.org vergelijk je Kinderopvang, buitenschoolse opvang en gastouders bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht