Kinderopvang in Amsterdam heeft ruim 1000 vacatures

De gemeente Amsterdam heeft op dit momenten ruim 1000 vacatures openstaan in de kinderopvang. Voor de huidige werknemers betekent het dat de werkdruk extreem hoog is in de kinderopvang in Amsterdam. Daarnaast merken de kinderen en ouders het door de kwaliteit van de kinderopvang. Het wordt steeds moeilijker om de juiste kinderopvang te vinden in Amsterdam.

Zo meldt NH Nieuws dat bij Tinteltuin zeker 35 vacatures openstaan. Tinteltuin is één van de grotere koepelorganisaties in de kinderopvang in Amsterdam. Er werken bij Tinteltuin zo’n 900 mensen in de kinderopvang. Voor de openstaande diensten worden normaliter flexibele medewerkers ingezet maar dit type medewerkers zijn simpelweg niet te vinden. Het leidt lot het sluiten van groepen of onvoorziene omstandigheden. En dat zorgt weer voor een enorme hoge druk bij de bestaande werknemers.

Medewerkers komen niet toe aan de extra werkzaamheden die ook belangrijk zijn. Zoals de persoonlijke gesprekken met de medewerkers maar ook met de ouders van de kinderen. Brancheorganisatie Kinderopvang Amsterdam (BKA) meldt dat er een aantal oorzaken zijn die het probleem versterken. Een eenvoudig voorbeeld zijn bijvoorbeeld de hoge parkeerkosten voor medewerkers die werken in Amsterdam. Ook zegt BKA dat jonge mensen door die extreme werkdruk niet snel meer kiezen voor een carrière in de kinderopvang.

Wat is de oplossing?


Verschillende partijen in de branche slaan de handen nu ineen en komen met een plan. Zo probeert men om zij instromers in de kinderopvang te laten instromen. En is er een campagne gestart waarin de banen in de kinderopvang worden gepromoot. Het ziet er veel belovend uit maar het betekent nog niet dat het probleem is opgelost. Zo valt ook te denken aan het tekort aan huizen in de stad. Het is daardoor enorm moeilijk voor medewerkers om zich te vestigen in de hoofdstad. Het tienjaren plan van minister Hugo de Jonge is op dit moment nog een idee en geen directe oplossing voor medewerkers die juist nu betaalbare woonruimte zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht