Kinderopvang.org – Hoe veilig is jouw kinderopvang?

Gaat jouw dochter of zoon een paar dagen per week naar de kinderopvang of zelfs iedere dag? Dan is het belangrijk om te weten dat de kinderopvang veilig is en dat de leidinggevenden weten wat ze moeten doen, mocht er iets gebeuren. Hoe weet je of jouw kinderopvang veilig is?

1. Check meubels op veiligheid

Slaapt je kind overdag bij de kinderopvang? Dan is het belangrijk om te weten dat de bedden in goede staat zijn en dat ze voldoende veilig zijn. Zitten de spijlen niet te ver uit elkaar en is de onderkant in hoogte verstelbaar? Staan de bedden niet direct naast de verwarming? Kijk er eens naar als je je kind naar de kinderopvang brengt.

2. Eerste hulp

In een kinderopvang kan het zijn dat je kindje een keer struikelt. Weet de leiding dan wat ze moeten doen? Is er een EHBO-doos aanwezig? Weet je of er altijd een BHV-er aanwezig is, dit is verplicht maar houden ze zich eraan? Hopelijk heb je hier geen twijfels over en is dit allemaal in orde, maar bij twijfel vraag je dit eens aan de aanwezige leiding. Je laat je kind bij hun achter, dus het is logisch dat je deze dingen van belang vindt.

3. Brandveiligheid

Weet de leiding van de kinderopvang hoe ze moeten handelen in het geval van brand? Hangen er rookmelders als alarminstallatie? Dit is voor een kinderopvang niet wettelijk verplicht, maar het is natuurlijk altijd beter als ze dat wel hebben. Zijn er daarnaast andere middelen om een brand tegen te gaan, zoals een brandblusser of branddeken? Worden er wel eens oefeningen gehouden? Omdat brandveiligheid belangrijk is kan je voor zulke vragen terecht bij de manager van de kinderopvang.

4. Aantal kinderen per medewerker

Wordt er bij jouw kinderopvang rekening gehouden met het aantal kinderen waar een medewerker per dag de verantwoording over heeft? Over hoeveel kinderen een medewerker toezicht mag hebben verschilt per leeftijd. Ook de groepsgrootte is hiervan afhankelijk. Bij kinderen van 0-1 jaar mag een medewerker over maximaal 4 kinderen de verantwoording hebben en mag de groep niet groter zijn dan 12 kinderen. Bij kinderen tussen de 4-12 jaar mag een medewerker verantwoordelijk zijn voor 10 kinderen met een groepsgrootte van 20 kinderen. Sinds 2013 moeten er altijd twee medewerkers aanwezig zijn, dit wordt ook wel het ‘vierogenprincipe’ genoemd.

5. Speeltoestellen

Zijn er bij jouw kinderopvang buiten verschillende speeltoestellen waar de kinderen op spelen? Kijk of deze niet gevaarlijk zijn. Dit kan als ze kapot zijn of als er loszittende onderdelen zijn, zoals schroeven. Daarnaast komt het misschien ook voor dat buiten openingstijden, de hangjeugd op de speeltoestellen zit en helaas misschien wat kapot maakt of afval achterlaat. Raadt de leiding van je kinderopvang dan aan een bewakingscamera te plaatsen. Zo worden de daders afgeschrikt en speelt je kind veilig op elk speeltoestel.

Breng je je kind regelmatig naar de kinderopvang? Kijk eens rond als je je kleine ophaalt bij de kinderopvang of bovenstaande punten in orde zijn. Kan je niet alles zien? Vraag het aan de leiding of de manager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht