De beste kinderopvang, die je ooit hebt gezien staat in Tokyo [filmpje]

Waarom dit de beste kinderopvang ooit is? Deze kinderopvang in Tokyo is helemaal ingericht op spelende kinderen. Ze spelen op het dak, in de bomen en in alle gaten en hoeken van het gebouw.

Gebouwd om te spelen

De vorm is rond omdat kinderen er van houden om in cirkels te rennen. Er zitten geen muren tussen de klassen en ook niet tussen de lokalen en het plein. Binnen en buiten is dus eigenlijk één grote ruimte.

Door het dak steken drie bomen waar de kinderen in mogen klimmen. De architect vertelt in dit filmpje over deze en nog meer over de aan spel gerelateerde inrichting.

Bekijk zelf of dit de beste kinderopvang voor kinderen is

Spel en beweging stimuleren

De kinderen lopen gemiddeld 4 kilometer op een dag. De omtrek van het gebouw (dus de afstand, die je in een rondje over het dak loopt) is 183 meter. De directeur zegt dat hij de kinderen niet hoeft te motiveren om te sporten. Hij laat ze gewoon vrij spelen op het dak. De directeur wil de kinderen niet te veel controleren en beschermen. De kinderen moeten juist veel leren door te ervaren.

De architect heet Takaharu Tezuka en is gespecialiseerd in het ontwerpen van gebouwen voor scholen en kinderopvang.

Ook in Nederland en andere Europese landen vindt je kinderopvang met bijzondere inrichtingen. Buiten slapen op de kinderopvang zie je steeds vaker in Nederland.

Foto: Japan architecture

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht