Subsidie voor gezonde voedingsactiviteiten in de kinderopvang

Vanaf het schooljaar 2018-2019 is er subsidie beschikbaar voor scholen en kinderopvang die het programma Jong Leren Eten volgen. Dit programma streeft naar voedingseducatie op basisscholen en de kinderopvang. Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte dat bekend tijdens de Netwerkdag Jong Leren Eten.

Het doel van het programma is om (buiten)activiteiten te koppelen aan theorieles uit de klas. Ook kinderopvangorganisaties hebben hiermee te maken. Zij kunnen bijvoorbeeld excursies organiseren naar een boer, kas of voedselverwerkingsbedrijf. Ook kunnen zij tuinieren of met elkaar koken.

Gezonde Kinderopvang

Het programma sluit aan bij het programma van de Gezonde School. Dat houdt in dat zo’n veertig scholen met elkaar werken aan het bevorderen an een gezonde leefstijl op scholen. Voor de kinderopvang bestaat inmiddels hetzelfde initiatief: de Gezonde Kinderopvang. PM’ers konden speciale scholing volgen om coach gezonde kinderopvang te worden. PM’ers zien deze scholing als een start is van een gezonde leefstijl.

Gezonde leefstijl

Bij de Gezonde Kinderopvang leren PM’ers over hoe je gemakkelijk een aantal gezonde gebruiken aan kinderen kan doorgeven. Zo kunnen PM’ers erop letten wat ze aan voedsel en drinken geven aan de kinderen. Veel drankjes en snacks bevatten veel suiker, terwijl er ook prima water geschonken kan worden. Gelukkig zijn er genoeg gezonde alternatieven. Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op welk broodbeleg er op tafel komt. Tot slot is het bij veel kinderopvangorganisaties al een gebruikelijk: ouders worden gevraagd om een gezonde traktatie mee te nemen als hun kind jarig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht