Kinderopvang gerund door ouders wordt toegestaan

Kinderdagverblijven die gerund worden door ouders, worden voor de wet gelijk gesteld aan andere kinderdagverblijven. Voorheen werden de OPC’s (Ouder Participatie Crèches) gedoogd, maar vanaf nu is dat niet langer meer nodig, zo schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark.

In ouderparticipatiecrèches, oftewel OCP’s, wordt de opvang door ouders zelf geregeld. Ouders werken op verschillende dagdelen onbetaald in de opvang en er zijn verder geen professionals aanwezig.

Nieuwe wetgeving

Doordat er elke keer verschillende gezichten voor de groep staan kunnen OCP’s niet voldoen aan de eis dat kinderen zoveel mogelijk hetzelfde gezicht moeten zien. Formeel geien maken de ouders daarom gen aanspraak op kinderopvangtoeslag. Gemeentes gedogen deze OCP’s wel, dus daarom kan dat voorlopig wel.

Met de nieuwe wet zijn OCP’s niet meer verplicht om aan het criteria van vaste gezichten en de opleidingseisen te houden.  Ze moeten wel voldoen aan de andere eisen van de wet. Met deze wijzigingen is het aanvragen van toeslag geen probleem meer.

Voordelen

Op dit moment is er zelfs een voordeel! De staatssecretaris vindt dat de toeslag voor ouders die gebruik maken van OCP’s lager kan zijn, omdat deze vorm van opvang draait op vrijwilligers en daarom goedkoper is. Maar dit aanpassen is te veel werk voor de Belastingdienst, waardoor ze de normale toeslag ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht