5 tips voor de online veiligheid van jouw kind

Kinderen komen vandaag de dag op een steeds jongere leeftijd in aanraking met internet. Op school worden veel lessen gegeven op een computer, een smartphone op jonge leeftijd is geen uitzondering meer en ook thuis hebben steeds meer kinderen toegang tot een computer met internet. Er gaat op het internet natuurlijk een wereld voor ze open, maar kinderen zijn zich niet altijd bewust van de gevaren die internet met zich meebrengt. Om jouw kind te beschermen tegen de gevaren van het internet delen we graag 5 effectieve tips met je.

Help kinderen om het internet te snappen

Voor kinderen is veel op het internet nieuw. Van lang niet alles weten ze hoe het werkt, wat je er mee kan en wat de gevaren zijn. Help ze daarbij door het samen te doen. Loop samen eens door verschillende social media en leg ze uit wat je er allemaal mee kan en niet mee kan.

Maak duidelijke afspraak over internetgebruik

Stel samen met je kind duidelijke afspraken op over wat wel mag en wat niet. Mag je kind zelf apps installeren? Mag er na een bepaalde tijd nog gebruik gemaakt worden van internet? Door duidelijk te zijn over bepaalde zaken kan er ook geen onduidelijkheid ontstaan over bepaalde dingen.

Gebruik de functie ouderlijk toezicht

Verschillende apps, platformen en diensten bieden de mogelijkheid om ouderlijk toezicht toe te passen. Dat houdt in dat je met bepaalde zaken vanaf de zijlijn met je kind kan meekijken op het internet. Ook kun je bepaalde filters aan en uit zetten om te bepalen waar een kind toegang tot heeft. Dit is bijvoorbeeld eenvoudig te regelen via de KPN Veilig service, waar een ouderlijk toezicht ingesteld kan worden.

Wijs je kind op de gevoeligheid van privacy

Een kind zal niet meteen over de gevolgen nadenken bij het plaatsen van een persoonlijke foto op bijvoorbeeld social media. Leg je kind uit wat het betekent als je een foto online plaatst, en laat voorbeelden zien van wie die foto allemaal te zien krijgt. Zo kun je als voorbeeld gebruiken dat je op verschillende social media een foto op privé of openbaar kunt zetten.

Check regelmatig het online gedrag van kinderen

Kinderen die veel online zijn komen met steeds meer online functies in aanraking. Check eens in de zoveel tijd of de gemaakte afspraken met je kind moeten worden bijgesteld. Zo kan het zijn dat je kind gebruik maakt van een nieuw social media platform. Dan kan het goed zijn om hier weer eens samen doorheen te lopen om samen de mogelijkheden te ontdekken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je kind niet alleen maar online bezig is. Zo zijn er voor kinderen diverse leuke buitenspelletjes om nu en dan lekker buiten actief te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht