Altijd succes met deze 10 buitenspelletjes voor kinderen

Buiten spelen is ontzettend gezond voor kinderen en stimuleert de creativiteit. Buiten kunnen kinderen veel ontdekken en leren. Maar soms willen de kinderen uitgedaagd worden. Met deze buitenspelletjes is buiten spelen altijd leuk.

1. Bellenblaas

Een golden oldie, die altijd garant staat voor plezier. Wie wordt er niet blij van bellenblaas? Het enige waar je op moet letten is dat de jongsten het niet opdrinken.

Metersgrote bellenblaas

grote bellenblaas zelf maken

Wist je dat je met behulp van rietjes, touw en sop heel grote bellenblaas kunt maken? Met glycerine, bakpoeder, afwasmiddel, maïsmeel en water zijn een uitstekend recept voor perfecte bellenblaassop.

2. Zoek het alfabet

sorteerspelletjes buitenspelletjes kinderen

Kinderen zijn gek op sorteerspelletjes. Gebruik lettervormen en leg deze naast elkaar (of schrijf alle letters van het alfabet op een apart papier). Laat nu de kinderen items zoeken in de tuin en zet ze bij de letter waar het item mee begint, zoals de gieter bij de G, een vormpje bij de V, zand bij de Z enzovoort.

Voor de kleinste kinderen is het misschien een beetje te moeilijk om het spelletje met letters te doen. Maar met kleuren kunnen ze dit spelletje wel doen. Ze moeten dan een geel zandbakvormpje bij een geel papier leggen en de rode kruiwagen bij het rode papier zetten.

3. Vertelstenen

vertelstenen buitenspelletjes kinderen

Je begint met stenen zoeken. Het liefst gebruik je hiervoor gladde stenen met ronde vormen. Als je een aantal stenen hebt mogen de kinderen daar zelf een plaatje op schilderen. Tot slot leg je de stenen willekeurig naast elkaar en probeert een verhaal te maken van de plaatjes. Dit buitenspelletje kun je binnen afmaken en als je de stenen bewaart kun je nog vaak verhalen vertellen.

4. Walkie talkie blikken

walkie talkie maken van blikken buitenspelletjes kinderen

Dit heeft iedereen vroeger toch weleens gedaan? Maak een touw tussen twee blikken door in de bodem van het blik een gat te maken. Let er wel op dat het touw gespannen moet zijn om een goede communicatie te krijgen.

5. Waterbaan

waterbaan kinderen

Met behulp van dakgoten, plankjes, emmers en buizen maak je een waterbaan. Het is nog leuker als je echt hoog kunt beginnen zoals bovenop een glijbaan.

6. Blikgooien

blikgooien buitenspelletjes voor kinderen

Krijg je al jeugdherinneringen aan kinderfeestjes? Blikgooien is ook zo’n evergreen, die het altijd goed blijft doen. Voor een extra leuk effect schilder je monsters op de blikken.

7. Buiten bioscoop

drive-in-kartonnen-dozen

Bouw eerst autootjes van grote kartonnen dozen. Kinderen kunnen er zelf een deur op tekenen en wielen op plakken. Daarna kun je ze neerzetten als een drive-in bioscoop. Je hoeft natuurlijk niet per se een televisie ervoor te zetten. Je kunt ook zelf een verhaal vertellen over autootjes.

8. Sterren op het gras

sterren op het gras maken buitenspelletjes kinderen

Knip een groot sjabloon uit. Dat kan van alles zijn: een ster, een letter of een eendje. Neem dan een zeef en bloem. Door de bloem boven het sjabloon op het gras te laten vallen (met de zeef zorg je voor een gelijkmatige verdeling) krijg je mooie afbeeldingen op het gras. En bij de eerst volgende regenbui zijn ze ook zo weer weg.

9. Watermuur

watermuur buitenspelletjes

Dit is een onwijs buitenspelletje voor kinderen en tegelijk een leuk experiment. Bovendien leren kinderen direct veel over natuurkunde. Je kunt lege plastic flessen gebruiken en alles wat je verder maar kunt vinden. Bevestig deze aan een muur of een houten pallet.

10. Ringenmuur

buitenspelletjes kinderen

Met behulp van deze zwembadslangen kun je eenvoudig allerlei onderdelen voor een parcours maken. Door er een cirkel van te maken (vastplakken met tape) of te gebruiken als hockeystick.

Deze tips komen grotendeels van Pinterest. Heb jij ook leuke buitenspelletjes, die altijd succesvol zijn? Zet ze dan in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht