Zwangerschap en kinderziektes

Ben je zwanger en werk je in de kinderopvang bij een kinderdagverblijf of als gastouder? Of ben je zwanger en breng je je kind naar de kinderopvang? Dan is het belangrijk om goed op te letten of er kinderziektes rondgaan. Preventief kun je alvast de checklist bij langsgaan.

Mazelen, bof en rode hond

Allereerst is het verstandig om te informeren of je zelf bent ingeënt. Als je zelf vaccinaties hebt gehad, dan is de kans heel klein dat jij of het ongeboren kind iets overhoudt aan de mazelen, bof of rode hond. Als je zelf geen vaccinaties hebt gehad moet je wel goed op symptomen letten! Bij bof en rode hond moet je extra alert zijn in de eerste drie maanden. Bij mazelen ook in een later stadium van de zwangerschap omdat hoge koorts weeën en vroeggeboorte opwekken. Of mazelen afwijkingen bij de ongeboren baby kan veroorzaken, is niet bekend.

Zwanger en de vijfde ziekte

Als je zwanger bent en de vijfde ziekte krijgt, dan is er een verhoogd risico op een miskraam of doodgeboren kindje. Er zijn aanwijzingen dat de vijfde ziekte gevolgen heeft voor vrouwen die net zwanger zijn. Bij hen kan deze kinderziekte de aanleg van de organen van de baby verstoren. Neem contact op met je huisarts of verloskundige voor meer informatie.

Hoe herken je vijfde ziekte?

Kinderen tussen 3 en 10 jaar lopen het meeste risico op deze ziekte. Het is een milde kinderziekte, die je vooral herkent aan een rode wang met felrode vlekjes die op de huid lijken te liggen en een bleke mond. Later breiden deze vlekjes zich uit naar de armen, benen en billen. Een paar dagen later volgt de romp. De vlekjes jeuken niet. Het kind kan lichte koorts hebben en een beetje hangerig zijn. Alles gaat vanzelf weer over en er blijven geen littekens achter.

Waterpokken gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

De meeste zwangere vrouwen hebben zelf al eens waterpokken gehad. Informeer bij je ouders of je vroeger waterpokken hebt gehad. Je krijgt waterpokken één keer, dus als je het in je jeugd hebt gehad krijg je het niet nog eens. Als je zelf al eens waterpokken hebt gehad, maar je hebt nog een kind, die de waterpokken krijgt terwijl jij bijna bent uitgerkend. Overleg dan met de verloskundige.

Als je als zwangere vrouw de waterpokken nog niet hebt gehad moet je zeker opletten want het kan gevaarlijk zijn al is de kans erg klein dat er echt iets mis is. Neem in elk geval contact op met je verloskundige en huisarts, vooral als je bijna uitgerekend bent.

Checklist kinderziektes en zwangerschap

Heb je zelf vaccinaties gehad?
Ja? Dan hoef je alleen extra alert te zijn op vijfde ziekte en waterpokken.
Nee? Meld dit bij je verloskundige en wees ook alert op symptomen van rode hond, mazelen, bof.

Heb je zelf waterpokken gehad als kind?
Ja? Dan is de kans dat je waterpokken krijgt extreem klein. Heeft je eigen kind waterpokken terwijl jij bijna bent uitgerekend? Overleg dan met de verloskundige.
Nee? Het kan gevaarlijk zijn om waterpokken te krijgen tijdens je zwangerschap al is de kans erg klein. Overleg met je huisarts of verloskundige.

Ben je in contact geweest met een kind met vijfde ziekte?
Vooral als je net zwanger bent kan het gevaarlijk zijn om in contact te komen met een kind met vijfde ziekte. Als je op de kinderopvang werkt moet je erg alert zijn op de symptomen. Het is heel moeilijk omdat de kinderen er zelf soms weinig last van hebben en jij het nieuws over je zwangerschap misschien nog niet wilt delen.

Foto: The Mirror

Wat zijn jouw ervaringen met zwanger zijn en kinderopvang?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht