Wat kunnen we na de verkiezingen verwachten rondom kinderopvang?

Nederland heeft gesproken: de VVD is de grootste, op de voet gevolgd door de PVV, CDA en D66. Wat betekent deze uitslag voor financiering en meningen rondom de kinderopvang?

Op de politieke agenda

De afgelopen jaren waren niet makkelijk voor de kinderopvang. Gelukkig lijkt daar verandering in te komen: behalve de PVV en de 50Plus benoemen alle partijen hun plannen voor de kinderopvang in het verkiezingsprogramma. Waar de SGP en Christenunie een kleinere rol voor de kinderopvang willen, kiezen D66, GroenLinks en de PvdA juist voor het SER-advies waarbij ze willen toewerken naar kinderopvang als basisvoorziening. De VVD, de partij die het grootste is geworden, heeft als speerpunt dat ze willen ‘dat iedereen kan blijven werken als ze kinderen gekregen hebben’. Kinderopvang staat daar dus ook op de agenda. Zij willen de bijdrage voor werkende ouders kinderopvang verhogen. Echter, voor ouders die niet werken willen zij de kinderopvangtoeslag laten vervallen. De SGP gaat uit van het principe dat ouders hun kinderen zelf moeten opvoeden en is daarom tegen kinderopvangtoeslag.

Het hangt af van de coalitie

Over het algemeen kunnen we dus zeggen dat kinderopvang bij de meeste partijen een aandachtspunt is. Het hangt nu af van welke partijen samen de coalitie gaan vormen. Als de VVD de wat linksere partijen zoals GroenLinks en D66 bij het kabinet betrekt, zullen er mogelijk grotere veranderingen komen dan wanneer de VVD gaat regeren met kleine Christelijke partijen.

In een coalitie moeten altijd concessies worden gedaan omtrent verschillende onderwerpen en daarom zullen we moeten afwachten welke plek kinderopvang in een regeringsakkoord zal krijgen. Daarnaast is het, ondanks dat de VVD de grootste geworden is, nog maar afwachten welke partijen uiteindelijk samen een meerderheid gaan vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht