Wachtlijsten zijn terug in de kinderopvang

Ouders die een plek zoeken voor hun kind in de kinderopvang kunnen op sommige plekken te maken krijgen met wachtlijsten. Dit geldt voor voor grote steden in de randstad zoals Utrecht, Amsterdam en Den Haag, maar ook voor sommige steden daarbuiten zoals Groningen en Nijmegen.

Volgens de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en ouderorganisatie BOINK kunnen ouders vaker dan voorheen op een wachtlijst geplaatst worden. Voornamelijk de maandag, dinsdag en donderdag zijn drukke dagen in de kinderopvang. Volgens Moniek Wittebol, bestuurslid van het BMK, kunnen kinderen op woensdag en vrijdag vaak nog wel terecht. Maar naar deze dagen is minder vraag, dus dat lost het probleem niet op.

‘Deze drukte heeft voornamelijk te maken met het economische herstel’, aldus Gjalt Jellesma (voorzitter BOINK). ‘In de crisisjaren maakten ouders steeds vaker gebruik van grootouders en andere kennissen als oppas. Nu durven ouders weer een contract met kinderopvangcentra aan te gaan.’ Ook legt de overheid meer bij dan voor heen. Jellesma: ‘In de periode 2010-2014 haakten ouders met lagere inkomens massaal af, ook omdat de werkgeversbijdrage werd afschaft.’

Het is lastig om aan te geven welke steden er voornamelijk te maken gaan krijgen met een wachtlijst. Zo hebben sommige gemeentes te maken met een bevolkingskrimp, terwijl andere gemeentes alleen maar groeien. Daardoor stijgt in zulke gemeentes de vraag naar kinderopvang.

Bron: AD.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht