Waarom een boete voor te laat ophalen bij het kinderdagverblijf niet werkt

Voor medewerkers van een kinderdagverblijf is het ontzettend vervelend als ouders de kinderen te laat ophalen. Jouw werktijd is voorbij en je hebt zelf misschien ook een gezin thuis dat zit te wachten. Daarom zijn er kinderdagverblijven die ouders een boete geven als ze hun kind te laat ophalen. Dat klinkt als een simpel en effectief idee. Toch blijkt uit onderzoek dat een boete er toe leidt dat meer ouders hun kind te laat op komen halen.

De situatie waarin je geen boete krijgt als je je kind te laat ophaalt

Je hebt een kind op het kinderdagverblijf en de uiterste afhaaltijd is voor jou heel lastig te halen. Met een beetje tegenslag zoals een file kom je al snel te laat. Alle kinderen zijn al weg en alleen jouw kind zit nog bij de leidster. Je voelt je bezwaard tegenover je kind en tegenover de medewerker van het kinderdagverblijf. Want aan haar gezicht zie je al dat ze ook graag naar huis wil. Je verontschuldigt je nog een keer en gaat snel richting huis met je kind.

De situatie mét boete voor het te laat ophalen van je kind bij het kinderdagverblijf

Het is vijf uur en om op tijd op het kinderdagverblijf te komen moet je nu direct in de auto springen. Maar je baas komt er aan en vraagt of je alsjeblieft nog even een telefoontje wilt doen. Je weet dat je daarmee veel goodwill kweekt bij je baas en ach, een telefoontje is niet zo erg. Je weet ook dat je nu te laat gaat komen op het kinderdagverblijf om je kind op te halen. Maar, de goodwill van je baas is je nu even meer waard dan het geldbedrag dat je moet betalen als boete. De boete beschouw je nu als een prijs voor een kwartier later ophalen. Als je hebt betaald heb je aan de afspraak voldaan en hoef je je dus niet schuldig te voelen. Uiteraard is er wel een omslagpunt, als de boetes echt heel hoog worden.

Onderzoek naar boetes voor het te laat ophalen van een kind

Uit onderzoek in Israel bleek dat het instellen van een boete ertoe leidde dat de service van het kinderdagverblijf om te wachten terwijl het eigenlijk al gesloten was, nu werd geïnterpreteerd als dienstaanbod.

[Reacties op dit artikel zijn welkom. Vooral opbouwende reacties, die andere kinderdagverblijven kunnen helpen om met het ’te laat-probleem’ om te gaan zijn van harte welkom. Reageer altijd met respect.]

41 opmerkingen over "Waarom een boete voor te laat ophalen bij het kinderdagverblijf niet werkt"

 1. Conny perk: op 12:13

  Wat een onzin die boete, bij BSO Het Kraaienest in Zeist doen we helemaal niet moeilijk over een keer te laat komen. Het kan iedereen een keer gebeuren, file, gladheid, trein vertraging. Als leiding daar relaxt mee om gaan valt het in de praktijk wel mee hoe vaak het gebeurt. Ouders doen dan nog meer hun best om op tijd te komen, of je krijgt later een bos bloemen of wat lekkers. De kinderen vinden het ook niet erg, leuke spelletjes spelen nog wat te drinken en een koekje! Wedstrijdje wie er als laatste wordt opgehaald! Leiding wisselt elkaar af, zodat niet altijd de zelfde langer blijven. Daar naast hebben we vanaf 1 januari 2014 de openingstijden verruimd naar 19:00 uur! Dat helpt ook!

  Conny Perk
  BSO Het Kraaienest

  1. Stefan Wobben: op 12:22

   Dag Conny, wat een slimme oplossingen. Bedankt voor het delen.

  2. Pm'er: op 18:54

   Wij zijn al open tot 19 uur. En dan komen er toch nog geregeld ouders te laat (vaak dezelfde). Wij zijn vol begrip als een ouder een keer te laat komt, kan gebeuren. Maar bij ouders die geregeld te laat komen, word het begrip steeds minder. Excuus, bloemen of iets anders word echt niet vaak gedaan. Nee die ouders die vaak te laat zijn willen dan nog een volledig uitgebreide overdracht! Waardoor je ruim na werktijd weg kan.

  3. Sonja(Thuiscreche t Boernhoes): op 21:01

   Zelf heb ik een kleinschalige opvang.
   En daarom flexibel.
   Mijn openingstijden zijn al van 06.30-18.30.
   Ouders betalen voor 11 uur opvang.
   Terwijl ik er 12 uur open ben.
   Indien men wenst kan men eten mee geven(warm)voor het avond eten.
   En te laat komen doet gelukkig niemand.
   Al met al tevreden ouders, kinderen en ik zelf ook.

  4. Mariëlle: op 06:16

   We hebben op ons kdv ook een ouder gehad, die er een handje van had, open tot 18.30 en om 18.45 aan komen zetten, zonder excuses!
   De eerste paar keer deden we nog een spel met het kindje, maar toen het bezig bleef, pakten we de spullen deden de jassen aan en gingen bij de deur staan wachten, het kindje kreeg wel ruimte om te spelen.
   Met twee pmers die bij de deur staan (wij sluiten niet alleen) moet het op de ouder confronterend overkomen, en werd het dan ook al beter.
   Het te laat ophalen stopte, toen een collega de betreffende ouder rustig in de winkel het avondeten zag uitkiezen… Het was toen 18.35, de ouder voelde zich betrapt….
   Een boete had geen zin gehad, dan had de ouder nl aangegeven dat er voor betaald wordt.
   Gelukkig was dit een uitzondering, veel ouders bellen of zorgen ervoor dat iemand anders het kindje op komt halen.

  5. Marloes: op 08:10

   Wij hebben een fantastische gastouder die t prima vind om flexibel te zijn. Kom ik eens te laat dan heeft mijn kind lekker gegeten en merkt t niets van te laat ophalen want er zijn nog meer kindjes. Ik geef deze topper flex mama regelmatig een bosje bloemen een mooie kadobon en kadootjes voor haar kindjes bij belangrijke dagen zijn heel normaal en andersom voor verjaardagen worden onze meiden ook niet vergeten. We hebben een heel fijne band en boetes zou die band alleen maar aantasten. Onze flex mama Wendy is onvervangbaar en van cruciaal belang voor mij om ontspannen moederschap en een full time baan zonder familie in de buurt te kunnen combineren. Petje af voor de flex mama’s en speciaal die van ons!

 2. Odette: op 12:35

  Helaas is dit een studie/onderzoek dat is gebaseerd op kinderopvang in Israel. De ouders in Israel hebben niet dezelfde wensen en behoeftes als die van in Nederland. Daarnaast zijn de verschillen in een cultuur, waarin men andere overwegingen wel of niet accepteren. Hiermee wil ik zeggen dat ik graag een studie/onderzoek zou willen lezen dat in Nederland is gehouden, en eventueel per provincie.

  1. Stefan Wobben: op 12:39

   Hallo Odette, wij hebben een dergelijk onderzoek in Nederland niet gevonden. Mocht je die wel kennen dan horen we het graag. Natuurlijk zullen er verschillen zijn. Maar op dit punt leken er toch vooral overeenkomsten te zijn.

 3. Marion Mulder: op 14:08

  Lang leve de flexibele Gastouder!!!!

  1. .: op 15:32

   Wij hebben de afspraak : 3 x te laat is dan pas een boete, de eerste 2 keer geven we een “waarschuwing” en 3e keer is “pas” betalen.

   Mijn persoonlijke mening, als ouders van te voren bellen dat ze het niet redden altijd vragen of ze niet iemand anders hebben om hun kind op te halen..
   en als ouders excuses aanbieden en je ziet dat ze er echt van balen ben ik daar niet zo moeilijk in. Ook is mijn ervaring helaas ouders die het niets boeit, alsof wij leidsters geen leven buiten het kdv hebben…

 4. Rosetta: op 19:14

  Een boete is zeker niet de manier. Ouders denken dan al gauw: ik betaal er toch voor. Bij frequent te laat komen is het misschien nodig om het aanbod aan te passen.
  Wij gaan ervan uit dat ouders het niet expres doen!

 5. monique van deurzen: op 19:31

  Als dit beboet wordt zullen er nog meer kinderdagverblijven moeten sluiten en zal er meer flexibelere opvang gezocht worden. Dus kies maar. Of een beetje later thuis of helemaal geen werk.

  1. pascalle: op 00:10

   Monique, jij werkt zelf duidelijk niet in de kinderopvang en komt je kinderen geregeld te laat halen? Ik vind de zin : “dus kies maar, of een beetje later thuis of helemaal geen werk” echt respectloos naar alle hardwerkende pedagogisch medewerkers!! Vaak maken we (ja ik ben ook een groepsleidster) lange dagen van 7.15 – 18.00 en vinden het dat ook fijn als we op de afgesproken tijd naar huis kunnen. Of onze kinderen ophalen bij een ander kdv ( waar wij anders zelf weer te laat komen ophalen! ) en daarbij is het volgens mij niet zo moeilijk om even te bellen om te laten weten dat je een keer later bent. Normaal zit heel nederland ook de hele dag met de telefoon in onze handen! Afspraken zijn afspraken! Bij een dokter ben je ook optijd toch??

  2. D. Tebak: op 02:06

   Lekker makkelijk Monique van Deurzen….. Je weet wat de openingstijden zijn van het kdv dus hou je je ook eraan!!!! … Niemand zegd iets als je belt en zegd dat het door omstandigheden ( file) later bent … Maar mensen met jou instelling, die denken dat ze zich niets aan afspraken houden, zorgen ervoor dat er boetes überhaupt nodig zijn!

  3. pedagogisch medewerkster: op 09:01

   Het is gewoon heel simpel als ze iets meer betalen is er verlengde opvang. Maar dit vinden de ouders vaak weer te duur. Maar zo weten de leidsters wel waar ze aan toe zijn. Ik denk dat je zelf ook wel graag wilt weten hoe laat je werkdag eindigd. Wij hebben ook nog een eigenlijk leven en savonds afspraken. Dus de opmerking een beetje later thuis of geen werk.. vind ik belachelijk. Op den duur blijft het ook niet bij 5 min. Een supermarkt sluit ook zijn deuren na een bepaalde tijd.

  4. pm-er: op 01:08

   Ik vind ook dat ouders zich aan de afspraken moeten houden. Pedagogisch medewerkers zijn ook mensen die een leven hebben na het werk. Ik heb zelf meegemaakt dat ouders leuk aan komen lopen met een volle boodschappen tas, te laat en ik moet dat nog gaan doen, koken enz. Ik begrijp het aan de ene kant wel, dan kunnen ze meteen naar huis. Maar zoals er al is gezegd rond maar eerder af op je werk, dan kunnen wij allebei “op tijd” thuis komen. Tuurlijk kan het een keer gebeuren dat er echt iets aan de hand is en dat een ouder laat komt, het mag wel even gemeld worden. Wij zijn allemaal mensen. Gewoon meer rekening houden met elkaar en geen boetes.

 6. Chari: op 22:59

  Ik ben zelf al geruime tijd werkzaam in de kinderopvang. En ook bij mij op het werk gebeurt het wel eens dat een ouder te laat komt. Je hebt ouders die nooit te laat komen en dan doen we ook echt niet moeilijk (omdat het iedereen een keer kan overkomen). Maar je hebt ook ouders die regelmatig te laat komen, dr niet eens hun excuses voor aanbieden, niet snappen dat je zelf ook nog een leven hebt na sluitingstijd (een eigen gezin/afspraken). Wij werken zelf niet met geldboetes (maar dat heeft bij ons ook geen zin, de ouders op mijn werk kunnen het makkelijk missen). Heb ooit ook wel eens gehoord van een dagverblijf die 2x waarschuwd bij te laat komen en bij de 3e keer te laat mag een ouder zijn kind een dag niet brengen. Weet niet of dat werkt. Maar misschien het proberen waard???

  1. medewerker toeslagen: op 09:06

   Vaak is de reden dat men kinderopvang kan betalen het feit dat ze enorme bedragen aan kinderopvangtoeslag ontvangen. Wil je de ouders echt financieel straffen, zorg er dan voor dat het boete bedrag duidelijk vermeldt staat op facturen/jaaroverzicht. Maak dus een onderscheid tussen de kosten voor de opvang (wat wel vergoed wordt) en het boete bedrag (wat niet vergoed wordt)

  2. A: op 20:23

   Bij mijn opvang reken je de boete ter plekke af!

 7. ilona: op 23:40

  Het lijkt me verschrikkelijk voor een kind als die als enige zit te wachten. Ik voel me al schuldig als ik 10 minuten te laat ben..

 8. Gastouderopvang Elvira: op 07:15

  Bij mij krijg je geen boete… Daarom ben ik zo flexibel met mijn gastouderopvang. Ouders geven een belletje kids mogen aan tafel schuiven als het nodig is. Is allemaal geen probleem

 9. Rilana: op 10:15

  Ik vind het absoluut regelrechte onzin!!! Wat er ook gebeurd, je kind staat op de eerste plaats en daar kom je niet te laat!!dan vertrek je eerder als je weet dat er files staan, rond je je werk kwartier eerder af dat als je baas komt voor een telefoontje je die speling nog hebt! Je haalt je kind om de afgesproken tijd op , einde discussie! Boetes ja het zou kunnen helpen maar op het moment dat je als ouder het je kind aandoet te laat te konen ben je niet goed bezig als ouder zijnde!! Wij werken in de horeca en dan weet je nooit hoelaat je klaar bent, als 1 van ons het niet red ze op tijd op te halen dan doet oma of 1 van de opa’s het wel, maar in ieder geval op tijd!!!

  1. Renée van Broekhoven: op 14:49

   Niet iedereen zit in dezelfde situatie dus het is natuurlijk makkelijk om te zeggen kom niet te laat. Ik geloof echt dat ouders dit niet met opzet doen en echt op tijd willen komen maar soms kun je niet anders. Ik vind uw opmerking dus kort door de bocht.

  2. Anoes: op 23:56

   Niet mee eens. Ik heb op een administratie van een kinderopvang gewerkt en je hebt het niet altijd in de hand om op tijd te zijn. Wij hebben hele erge winters meegemaakt waarbij ouders drie uur van te voren naar huis gingen om hun kind op te halen, maar het door ijzel en of zware sneeuwval echt niet om te doen was. Dat is overmacht.
   Maar er zijn ook ouders die structureel te laat kwamen en die namen de boete voor lief.

  3. Moniek: op 01:05

   En op een bruiloft, begrafenis etc.. Precies, je kunt gewoon op tijd komen.
   Als het kind naar school gaat dan dien je hem ook op tijd te brengen of zorgen dat hij op tijd is. Bij onze creche wordt er geen boete gegeven maar je moet wel voor de extra tijd betalen.

 10. pien: op 12:03

  Ik moet helaas toe geven dat ik de kleine af en toe te laat kom ophalen. Maar als de kleine naar de opvang gaat, zit ik in het ziekenhuis voor een zware behandeling. En ik ben afhankelijk van de taxi, helaas komen die nog wel eens te laat. Maar ik bel dan altijd even naar de opvang om te vertellen dat ik wat later kom. En eens in de zoveel tijd trakteer ik ze op een kleinigheid omdat ze er nooit een probleem van maken.
  helaas is de situatie bij mij soms niet anders, maar ik baal hier wel erg van. Ik vind ook dat ouders het even moeten laten weten als het wat later wordt.

 11. ikke: op 12:37

  Alleen als een ouder structureel te laat komt krijgt het een boete en idd wat is de reden. Veel van onze ouders bellen even als ze te laat zijn kijken of er een oplossing is dat iemand ze kan halen. En als een ouder in een file staat kan die weinig doen. Of in de winter met sneeuw heb ik liever dat ouders iets later zijn dan dat ze gevaarlijk gaan doen om optijd te komen en uiteindelijk een ongeluk krijgen veiligheid voorop en dat zeg ik dan ook altijd tegen de ouders

 12. Barbamama Kinderopvang: op 12:40

  Hier ook geen boete, sterker nog, ik vertel aan de ouders geen haast te maken om op tijd te komen. Even bellen is fijn en dan gaat het kindje gewoon mee in het ritme van de dag, wat betekend dat er bordje extra wordt gedekt.

  Een van de vele voordelen van gastouderopvang.

 13. n lieffers: op 13:14

  Wij bieden verlengde opvabg. Dus dan weten leidsters van te voren dat ze langer werken en ouders hoeven zich niet schuldig te voelen.

 14. Carlijn: op 13:16

  Het zou geen probleem zijn als de leidsters ook door betaald zouden krijgen. Je hebt een contact voor een X-aantal uur en elke week een kindje dat te laat komt zie je niet terug op je loonstrook. Een werkdag van & uur (+pauze van een uur-10uur) maakt dat langer blijven ook echt een hindernis is.

  Het zijn vaak de managers die om 17:00 uur of eerder weg zijn. Wellicht personeel aannemen die van 17:00-19:00 uur werkt? Of tot 20:00? Dat je eten aanbied?

 15. Carina: op 13:45

  in Australie werkte ik bij een kdv die bij de eerste keer te laat 1 dollar per minuut rekende bij de 2e x 2 dollar per minuut en de 3e x 4 dollar zo verdubbelde het per keer tot max 16dollar per minuut te laat. bij de eerste 2x doen ze nogal lacherig daarna wordt het al vervelender als blijkt dat ze 20 minuten te laat komen en dan 80 dollar per kind kunnen afrekenen. dus uiteindelijk bleef het vaak per 2 keer. overigens elk kalender jaar begonndb ouders weer op 0. dan zou je denken ze gaan er makkelijk mee om maar ouders die t jaar ervoor al boetes hadden gehad kwamen nauwelijks tot nooit meer te laat.

 16. L. Scheppink: op 20:31

  Voor de duidelijkheid: alleen een rechter of een bestuursorgaan kan eenzijdig een boete opleggen. Een kinderdagverblijf kan dit dus niet en heeft dus ook geen middelen om betaling van een boete af te dwingen.

 17. E: op 20:58

  Zelf ben ik nu 13 jaar werkzaam in de kinderopvang. We hebben zonder en met boete gewerkt. Zelf heb ik nog niet meegemaakt dat een ouder hier misbruik van is gaan maken. Denk als je aan de ouder laat zien dat je er alles aan doet om het kind zo min mogelijk te belasten met het laat ophalen en nog alleen op de groep zijn, de ouder nog wel een keer nadenkt over de situatie. Als leidster kan het echt onhandig uitkomen zo’n situatie maar belangrijk is ervoor waken dat niet het kind de dupe hiervan is.

  1. Regina Woods.: op 06:48

   O mijn god wat een belachelijk onderwerp!!!
   Ik heb nog nooit een boete berekend maar zeg tegen de ouder dat het kind het niet fijn vind dat hij of zij nog alleen over is en er erg onzeker door wordt!
   Het zijn nl toch altojd dezelfde type mensen die hun kinderen laat komen halen,dus :schoenen aan jas aan en als ze komen dan zeg je sorry maar als je zo laat komt heb ik ook geen tijjd voor een gedegen overdracht!!!

  2. Samantha: op 07:36

   Ik denk dat een leidster prima kan inschatten wanneer zo’n boete moet worden toegepast. Een standaard protocol werkt hier niet bij. Denk alleen niet dat een leidster voor agent moet spelen. Gewoon het tarief verviervoudigen na sluitingstijd 🙂

 18. R. Hoekstein: op 23:41

  Nee maar wel de volle dag opstrijken van half 8 tot half 7! Breng onze zoon om 9 uur en haal hem om half 6 weer op! Dat is 2 en half uur minder en toch de volle pond betalen? Maar dat is volstrekt normaal is toch maar geld van de belastingbetaler.

 19. mandy: op 00:21

  ik heb zelf in de kinderopvang gewerkt. en ik denk dat je met een boete niks oplost. sterker nog, ik zou me als leidster zelf bezwaard voelen om de ouder te moeten zeggen dat er een boete op volgt. zo eschadig je toch de relatie tussen ouder en leidster.

 20. Anne: op 02:30

  Inderdaad, ik denk zeker dat het zo werkt. Het is 3 jaar geleden dat mijn zoon op een kinderdagverblijf zat. Ik had niet aan de hand dat ik te laat kwam omdat ik niet tegen sluiting pas klaar was of ver hoefde te reizen. Maar ik heb toen wel de ‘regels’ van het kdv goed gelezen, dacht ik, maar ik heb zelfs niet eens begrepen of geïnterpreteerd uit de regels dat het om een boete ging! Ik heb altijd gedacht dat het een service was dat je extra betaalt als je een kwartier of half uur later komt.

  Ik heb er even over gepeinsd, en misschien is het volgende een goed idee…
  Zelf vond ik het best jammer toen dat ik in de tijd dat mijn zoon op het kdv zat, de andere ouders eigenlijk nauwelijks heb leren kennen. Even vluchtig hoi en doei soms een kort praatje. Maar geen idee van alle kids uit zijn klasje wie wiens vader of moeder nou was. Natuurlijk heb je daar ook simpelweg geen tijd voor of geen behoefte aan. Al denk ik dat de lichte behoefte iets meer te weten over de ander er best is ook bij andere ouders…

  Als je dit gevoel kan combineren met een oplossing voor het sluitingstijd probleem, sla je 2 vliegen in 1 klap wie weet.

  Door ouders kennis te laten maken en evt elkaars kind even op te vangen als dat eens nodig is. Goed voor het sociaal contact en iets betekenen voor elkaar. En een zorg minder voor het kinderdagverblijf hopelijk.

 21. joke daemen: op 07:45

  Houdt de communicatie open. Zorg voor voldoende momenten waar ouders met elkaar kunnen sosiolisen. Laat ouders elkaar bellen als ze niet op tijd kunnen komen door omstandigheden. Zo zijn ze elkaars achterwacht, en helpen ze elkaar. En kunnen lijdsters ook op tijd naar hun eigen gezin, en blijven boetes uit.

 22. Mandy: op 07:49

  Vind het totale onzin. Boetes voor t te laat ophalen. De dagen dat ze te vroeg opgehaald worden daar hoor je ze niet over! Vind het belachelijk!

 23. patricia: op 09:00

  Een keer te laat komen kan. Wij hanteerde als organisatie pas een boete bij 3x te laat. Voor de ouder is het vaak moeilijk om dan om te gaan met een moe en gefrustreerd kind en kan het schoentjes aandoen moment een strijd worden. Wij deden dit alvast voor hen om het naar huis gaan zsm te laten verlopen. Frustrerend voor een leidster is wel dat de ouder dan ondanks dat deze te laat is een uitgebreide overdracht verwacht! Dit moet je dan wel afkappen vind ik. Als je meer info wilt moet je echt optijd zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht