Top 10 kinderboeken, maak voorlezen nog leuker!

Voorlezen verveelt nooit! Werk je op een kinderopvang of ben je gastouder? Dan heb je ongetwijfeld veel ervaring met boeken voorlezen aan kinderen. Verhalen voorlezen is niet alleen leerzaam, het is ook nuttig en een makkelijke activiteit voor elke leeftijd. Daarom geven we je tips om voorlezen nog leuker te maken en geven we je onze kinderboeken top-10!

Beleef het boek!

Een verhaal voorlezen kan haast niet misgaan, maar je kunt voorlezen wel met passie doen. Met deze tips geef je voorlezen een extra dimensie:

  • Werk met thema’s en pas de boeken daar op aan (boeken over de boerderij bijvoorbeeld)
  • Zet eens een pruik op! Of trek verkleedkleren aan die bij het verhaal passen.
  • Lees rustig. Je wilt vaak te snel en dan beleven kinderen het verhaal veel minder.
  • Speel het verhaal na in een toneelstukje.
  • Zoek liedjes, die bij het verhaal passen en zing die liedjes tussendoor.
  • Laat de kinderen een tekening maken over het verhaal.
  • Maak een eigen boek! Bijvoorbeeld over wat jullie die dag beleefd hebben op de kinderopvang.
  • Kies een verhaal dat aansluit bij de belevingswereld van het kind op dat moment.

Kinderboeken top-10

Wij hebben een paar favorieten. Dit zijn boeken, die net even anders zijn dan andere boeken. Ze zijn extra leuk om voor te lezen en hebben aansprekende illustraties. En ondertussen genieten we natuurlijk ook van Jip & Janneke, Woezel & Pip en Dikkie dik.

Bijzondere boeken om voor te lezen:

Heb jij ook tips? Laat het ons weten door een reactie hieronder te plaatsen.

Voorlezen en emotionele ontwikkeling van het kind

Een verhaal gaat over emoties. Een hoofdpersoon van een verhaal is soms blij, verdrietig of boos. Dat zijn emoties, die een kind kent. Herkenning is erg belangrijk en fijn voor kinderen. Doordat ze de emoties terugzien in de verhalen krijgen ze erkenning voor hun eigen gevoelens. Zo helpt voorlezen ook om emoties een plek te geven en kan een verhaal een aanknopingspunt zijn voor een gesprek over gebeurtenissen.

Voorlezen is vaak een moment om even tot rust te komen. Je leest samen een boek en dat vinden kinderen vaak prettig. Het voorlezen helpt zo ook in het hechtingsproces.

Voorlezen en taalontwikkeling van het kind

Jong geleerd is oud gedaan. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen, die veel in de nabijheid van boeken zijn later ook meer en makkelijker lezen. Bovendien hebben zij een grotere woordenschat en een betere uitspraak.

Wanneer kun je een kind gaan voorlezen?

Je kunt zelfs baby’s al voorlezen! Natuurlijk zijn er voor baby’s speciale voel- en kijkboekjes, maar de baby luistert ook graag naar jouw stem. Een voorleesmoment is ook voor een baby al herkenbaar, bijvoorbeeld voor het slapen.

Heb jij een top kinderopvang?
Schrijf een aanbeveling over de kinderopvang van je kind!

Wist je dat bij de meeste bibliotheken kinderen gratis lid kunnen worden? Houd ook de agenda van de bibliotheek in de gaten, want soms komen er bekende kinderboekenschrijvers of worden er voorstellingen gegeven. Wellicht is dat leuk om met de hele kinderopvang naartoe te gaan.

Foto: een lezende baby van Bibliotheek Deventer

BabyBaby

3 opmerkingen over "Top 10 kinderboeken, maak voorlezen nog leuker!"

  1. Gizela de Blaauw: op 22:30

    Krrrrr…..okodil is ook een geweldig boek!

  2. Matthijs: op 18:03

    Alle boeken van Oliver Jeffers!

  3. Greetje: op 12:18

    Leuke tips! Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft is bij mijn kinderen favoriet. Ik heb een abonnement op http://www.kwebbelskinderboeken.nl en krijg nu elke maand een paar boekjes thuisgestuurd. Dat bevalt super, want zo hebben we lekker veel afwisseling in de boekjes. Ze zijn altijd zo snel weer uit! Gelukkig zitten er ook veel boekjes bij die je kunt blijven lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht