Vacatures voor wie wil werken in de kinderopvang

Waar vind je alle vacatures in de kinderopvang? En hoe kun je het beste solliciteren naar een baan bij een kinderdagverblijf? We helpen je een handje.

De banen in deze branche liggen niet voor het oprapen. De kinderopvang heeft de grootste werkgelegenheidskrimp gehad van alle branches. Maar er zijn natuurlijk wel banen en die vacatures staan verspreid op veel websites. Daarom hier een aantal tips voor het zoeken naar werk in de kinderopvang.

Vacatures in de kinderopvang

Online zijn er allerlei sites waar je vacatures kunt vinden. Als je specifiek zoekt naar werk bij een crèche of kinderdagverblijf hebben wij nog een paar tips voor je:

  • Zoek op kinderopvang.org naar kinderdagverblijven bij jou in de buurt en bestudeer de website van de organisatie zelf.
  • Als een kinderdagverblijf onder een grote organisatie valt zoals skon of sksg, kijk dan ook op de site van de overkoepelende organisatie.
  • Kijk op websites, die specifiek vacatures voor de kinderopvang verzamelen zoals werken in de kinderopvang of het zorg en welzijn plein.
  • Referenties zijn belangrijk, dus laat vooral aan iedereen weten dat je werk zoekt. Het is altijd gunstiger om via-via te laten weten dat je werk zoekt.

Sollicitatietips

Je bent niet de enige, die zoekt naar werk in de kinderopvang. Dus je moet zorgen dat jouw sollicitatie er met kop en schouders boven uit steekt. We hebben verschillende kinderdagverblijven gevraagd waar ze op letten als ze sollicitatiebrieven lezen. Dit zijn dus tips door degenen, die de vacatures maken.

  • Zorg dat je weet waar het kinderdagverblijf voor staat. Als je je helemaal kunt vinden in hun missie en werkwijze moet je dat duidelijk naar voren laten komen in je brief. Zo krijgt de lezer het gevoel dat je echt bij het bedrijf past.
  • Breng de brief zelf even langs. Je hoeft niet direct lang te blijven koffie drinken, maar degene die de brief in ontvangst neemt krijgt nu een eerste indruk door wie je bent en niet door hoe goed je een brief kunt schrijven.
  • Lees de vacature goed door en laat zien dat jij aan alle kwalificaties voldoet door ze even te noemen en aan te vullen met een toelichting over jezelf.
  • Kijk op kinderopvang.org of er beoordelingen bij het kinderdagverblijf staan. Daar kun je veel uit opmaken over de werkwijze en waar het kinderdagverblijf waarde aan hecht.

Heb je ervaring met het werken bij een organisatie? Zoek de kinderopvang dan op op kinderopvang.org en schrijf een beoordeling. Vermeld er even bij dat je er gewerkt hebt.

Werken in de kinderopvang is hard werken

Veel werkzoekenden hebben een romantisch beeld van het werk in de kinderopvang. Lekker spelen met de kinderen, een dankbare afsluiting aan het einde van de dag en niet de hele dag achter de computer zitten zoals bij veel andere functies wel het geval is. Wie denkt dat werken in de kinderopvang een ontspannen baan is, zit er flink naast. De administratie moet gedaan worden, schoonmaken hoort er ook bij, kinderen zijn niet altijd vrolijk en je maakt soms best lange dagen. Veel leidsters geven aan dat het werk wel voldoening geeft, maar dat het ook zeker hard werken is.

Om bij een kinderopvangorganisatie te kunnen werken moet je in het bezit zijn van de juiste diploma’s. Er zijn verschillende opleidingen waarbij de meeste opleidingen een combinatie zijn van werken en leren. Als je twijfelt of het werken op een kinderdagverblijf iets voor jou is kun je het beste een kinderdagverblijf in de buurt opbellen en vragen of je een dagje mee kunt lopen. Zo krijg je een realistisch beeld van het werk.

Hoeveel kun je verdienen in de kinderopvang?

De kinderopvang heeft een eigen CAO kinderopvang (link is een .pdf document). In deze CAO staan de arbeidsvoorwaarden vermeld. De CAO kinderopvang geldt ook voor gastouderbureaus. Als je instroomt in de kinderopvang heb je in elk geval recht op het Wettelijk Minimum Loon (WML), deze wordt elk half jaar aangepast. Een volledige werkweek omvat doorgaans 36 uur.

Loonvermelding in vacature

In een vacature wordt verwezen naar een salarisschaal. Deze salarisschaal geeft aan hoeveel je verdient bij een 36-urige werkweek. De salarisschalen zijn onderdeel van de CAO kinderopvang.

Gastouder worden

Gastouders hebben het net zo druk als kinderdagverblijven. Maar gastouder zijn is een heel andere manier van werken. In het artikel Gastouder zijn: even lekker oppassen of hard werken? lees je meer over de ervaringen van gastouders.

1 opmerking over "Vacatures voor wie wil werken in de kinderopvang"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht