Positief opvoeden

Positief opvoeden is het nieuwe opvoeden. Deze manier van opvoeden zorgt ervoor dat je kind zich beter ontwikkelt. In een later stadium kunnen ze gemakkelijker volwassen worden en hebben zij doorgaans meer zelfvertrouwen. Als je op een positieve manier met een ander omgaat, heb je veel meer plezier. Hoe gaat positief opvoeden in zijn werk? Je leest het in dit artikel.

De omgeving

Als je je kind positief wilt opvoeden, is het raadzaam om te kiezen voor een veilige en stimulerende omgeving. Dat wil zeggen: je kind moet zich vrij voelen om te bewegen in een bepaalde ruimte. Dat zorgt ervoor dat zij sneller zelf dingen gaan ontdekken in je huis. Neem blokkades weg en zorg voor een open ruimte voor je zoon of dochter.

Positief ondersteunen

Door je kind op een positieve manier te ondersteunen, geef je je zoon of dochter het gevoel van aandacht en warmte. Kinderen vinden het fijn om aangemoedigd te worden en dan willen zij ook graag hun best beentje voorzetten. Ze willen dan graag nieuwe dingen leren, dus ondersteun je kind op een positieve manier! Geef hen dus ook regelmatig een complimentje.

Veel praten met je zoon of dochter

Het is raadzaam om veel te praten met je zoon of dochter. Praat over dingen die hij of zij leuk vindt. Je kind krijgt het gevoel dat er naar hem of haar wordt geluisterd. Dat draagt bij aan een positieve opvoeding.

Moedig je kind aan

Je kunt je zoon of dochter ook nieuwe dingen aanleren door hem of haar veel zelf te laten doen. Moedig je kind aan om het nogmaals te doen en bedank hem of haar daarvoor: ‘asjeblieft’ en ‘dankjewel’. Geef ook hier weer complimenten aan je kind.

Stel regels op

Bij positief opvoeden geldt ook dat je bepaalde regels opstelt. Spreek je kind eropaan als hij of zij regels overtreedt. Maak instructies en reageer snel indien je kind ongewenst gedrag vertoont. Dan ontwikkelt je kind zich beter en weet hij of zij dat bepaalde dingen gewoon niet mogen.

Verwacht niet te veel

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier. Het ene kind zal zich sneller ontwikkelen dan het andere kind. Ieder kind heeft daarmee zijn of haar eigen tempo. Verwacht niet te veel en wees reëel. Als je kind er nog niet aan toe is om iets nieuws te leren, dan is dat nou eenmaal zo. Vraag niet te veel van je kind, want dat kan alleen maar een negatief effect geven. Positief opvoeden betekent ook realistische verwachtingen hebben.

Denk óók om jezelf

De opvoeding van je kind is ontzettend belangrijk, maar als je je kind positief wilt opvoeden is het ook goed om aan jezelf te denken. De opvoeding van je zoon of dochter wordt daar alleen maar gemakkelijker van. Als je luistert naar je eigen kennis en kunde, kun je gemakkelijk geduldig en consequent zijn richting je zoon of dochter. Je kunt je kind ook beter aandacht geven op de momenten dat hij of zij dat nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht