Petitie overhandigd over werkdruk en flexibele inzetbaarheid kinderopvang

Eind januari overhandigden FNV Zorg & Welzijn samen met medewerkers in de kinderopvang een petitie aan de werkgevers in de kinderopvang. Ruim 9300 medewerkers hebben de petitie ondertekend omdat ze vinden dat er iets moet veranderen aan de werkdruk en de flexibele inzetbaarheid van kinderopvangmedewerkers.

Stukgelopen onderhandelingen

In december liepen de CAO-onderhandelingen tussen de vakbond en de werkgevers stuk op afspraken over de werkdruk en de flexibele inzetbaarheid van werknemers. ‘Werkgevers boden echt kruimels als het ging om verbeteringen voor werknemers in de sector. Met name de werkdruk is voor medewerkers een doorn in het oog’, aldus Ilse van der Weiden, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Daarvoor zouden de eerder wegbezuinigde taakuren – denk hierbij aan taken zoals administratief werk en schoonmaakwerk – weer moeten worden ingesteld. Dit soort niet-groepsgebonden taken moeten de pedagogisch medewerkers er nu bij doen en dat gaat ten koste van de aandacht voor de kinderen en de kwaliteit van de opvang.’

Flexibele inzet medewerkers

De vakbond wil ook de flexibele inzet van kinderopvangmedewerkers op de kaart zetten. Veel medewerkers hebben een onzeker aantal werkuren. Dit onzekere bestaan leidt tot veel stress. Daarom wil de FNV dat er grenzen gesteld worden aan wat een werkgever aan maximale beschikbaarheid van een medewerker kan vragen. In december gaven de werkgevers aan dat ze niet konden instemmen met het voorstel om 1 dag meer beschikbaar te zijn dan het aantal werkdagen. De werkgevers wilden dat medewerkers die 18 uur of minder werken, toch 4 dagen beschikbaar moeten zijn. Medewerkers boven de 18 uur moeten 5 dagen beschikbaar zijn. ‘Wij vinden dat een te grote inbreuk op de vrije tijd van medewerkers en het geeft grote onzekerheid over hun rooster’, aldus Ilse van der Weiden.

Bron: Nationale onderwijsgids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht