Ouders vinden het pedagogische beleid belangrijk

Vraag ouders waar ze op letten bij de keuze voor een kinderdagopvang en de meest genoemde antwoorden zijn: de kosten, flexibiliteit, de sfeer, buitenspeelruimte, of er een klik is en het pedagogisch beleid.

Toch is het pedagogisch beleid een ondergeschoven kindje bij veel kinderopvangorganisaties. Op de website vind je hooguit één alinea en die begint meestal met ‘het kind staat centraal’. Maar hoe vertaalt een kinderdagverblijf een doordachte pedagogische visie naar de praktijk?

De kasten zijn gevuld met biologisch voedsel, de openingstijden zijn van zeven tot zeven en bovenal wordt er gewerkt met een goed doordachte pedagogische visie. In oktober 2013 opent het kinderdagverblijf Het Merelhuis in het Groningse Middelstum haar deuren als eerste kinderdagverblijf in een dorp met 2500 inwoners. Initiatiefneemster Merel Robbe­Plat gelooft in de meerwaarde van een doordachte pedagogische visie voor kinderopvang.

Van filosofie naar praktijk

Het pedagogische beleid van het Merelhuis is gebaseerd op de visies van drie filosofen/stromingen: Steiner, Reggio Emilia en Pikler. Merel zag op haar oude werkplek dat in de praktijk een pedagogische visie voor kinderdagverblijven vaak een stapel papier is en in de la verdwijnt. ‘Ik vind het heel belangrijk dat de leidsters, die bij het Merelhuis werken ook echt handelen vanuit onze visie. We gaan uit van het competente kind, dat alles al kan maar die wij begeleiden. We luisteren écht naar de kinderen. We kijken naar hun behoeftes en passen daarop ons programma aan. Geheel volgens de ideeën van Rudolf Steiner zullen we veel werken met de seizoenen. En in de inrichting van het pand zie je bijvoorbeeld een grote grondbox, die is gebaseerd op het idee van Pikler dat kinderen niet in een zittende stand moeten worden gebracht voordat ze het zelf kunnen.

Met water op droge stenen tekenen

In het Merelhuis wordt veel gewerkt met beeldmateriaal. In plaats van het meegeven van een stapel tekeningen aan ouders aan het einde van de dag krijgen ouders video’s en foto’s te zien van de avonturen van hun kind. De foto’s worden op kindhoogte opgehangen zodat ook de kinderen hun eigen belevenissen kunnen herbeleven. Als de kinderen dan met water op droge stenen tekenen kunnen de ouders dat toch zien aan het einde van de dag. Ook al is de tekening al lang weer opgedroogd.

De kinderen gaan elke dag naar buiten. Ook de kleintjes, zij krijgen een waterdicht overall aan waarmee ze door de natuurlijk ingerichte tuin kunnen kruipen.

Warme maaltijd tussen de middag

‘Ik heb zelf in de kinderopvang gewerkt en zag dat ouders en kinderen stress ervaren van het aanpassen aan de kinderopvang in hun toch al drukke gezinsschema. Dat gaan wij omdraaien.

Zo krijgen de kinderen tussen de middag een verantwoorde warme maaltijd zodat de ouders ‘s avonds niet een hongerig en vermoeid kind mee naar huis krijgen terwijl ze nog moeten eten. We gaan al om zeven uur open omdat we willen voorkomen dat kinderen gehaast worden afgeleverd bij de deur. Zo denken we mee met het gezinsleven.’

Kinderen komen van ver naar het kinderdagverblijf

In Middelstum gaan veel kinderen naar gastouders. De aanmeldingen voor de startgroep komen uit het dorp zelf, maar ook uit omliggende dorpen. ‘Veel ouders vinden dat als ze toch al veel moeten betalen per uur voor opvang, dat ze dan ook kwaliteit mogen verwachten. De uitgebreide pedagogische visie is voor ouders een verademing.’

Meer ruimte per kind

Kinderdagverblijf Het Merelhuis kan in theorie veel meer dan twaalf kinderen per dag opvangen. Per kind is er nu 6,6 m2 per kind in plaats van het verplichte minimum van 3,5 m2. Het is een bewuste keuze om de kinderen juist veel ruimte te geven. En toch kan het uit. Merel vertelt trots: ‘Het opzetten van een kinderdagverblijf is duur. Maar door prioriteiten te stellen is er best veel mogelijk. Wij hebben een betaalbaar pand, ook al is het middenin het dorp en goed bereikbaar. De personeelskosten zijn het hoogst, maar daar will ik ook juist de kwaliteit mee laten zien.’

Vraag naar het beleid!

Hoe weet je nu als ouder of het pedagogisch beleid van een kinderopvang bij je past? Vraag het! En vraag dan vooral hoe het kinderdagverblijf hun pedagogische visie in de praktijk brengt. Je mag best kritisch zijn. Grote groepen hoeven geen probleem te zijn, maar hoe gaan ze om met kinderen die even meer aandacht nodig hebben? Waarom doen ze bepaalde activiteiten juist wel of niet? Spelen de kinderen veel buiten? Wordt er gewerkt met thema’s?

Welke vragen heb jij gesteld bij de kennismaking met een kinderdagverblijf? (reageer hieronder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht