Opvoeden doe je zo!

Opvoeding, een begrip waar een ieder zijn eigen invulling aan geeft. Iedereen hecht zich daarbij aan zijn eigen normen en waarden. Dat is ook wat een ieder uniek maakt. Hoe ziet een goede opvoeding eruit? Wat heb je daar nu eigenlijk voor nodig?

Kinderen opvoeden als pedagogisch medewerker of kinderen opvoeden als ouder, zijn in mijn geval echte werelden van verschil. Daar waar ik als pedagogisch medewerker binnen de kinderopvang enorm let op rust, ritme en regelmaat ben ik als moeder in de privésfeer soms een enorme chaoot. Veel mensen die mij kennen zullen het wellicht niet verwachten, want ik ben juist erg georganiseerd, weet alles goed te plannen en ik kom (bijna altijd) over alsof ik alles onder controle heb. Juist ja… Nou, ik kan je vertellen dat ik mijzelf graag presenteer als de perfecte moeder. Vooral social media is daar zo’n mooi netwerk voor. Maar wie verwacht er nu eigenlijk dat ik een perfecte ouder ben? Of wil ik zelf de wereld laten zien dat alles perfect is en dat alles altijd goed gaat?

Ik denk eerlijk gezegd dat niet alleen ik, maar dat wij als mensen graag laten zien aan anderen dat alles onder controle is en dat wij om bepaalde redenen onze zwaktes niet of nauwelijks durven te tonen. Waarom is dat eigenlijk? Zijn dat dan ook waarden en normen die wij over (willen) brengen naar onze kinderen? Zelf wil ik mijn drie meiden juist vrij laten in wie zij zijn. Ze mogen sterk zijn, maar mogen ook zeker hun zwaktes laten zien. Dat maakt hen wie zij zijn en daar ben ik trots op. Trots op mijn drie meisjes, stuk voor stuk uniek. Maar de maatschappij maakt mij daar ondertussen ook weer wat angstig voor, want worden ze niet gepest wanneer zij hun zwaktes laten zien. Terwijl ik dit beschrijf besef ik mij dat ik mijzelf open durf te stellen. Ik heb mijn eigen zwaktes en daar mag ik (soms) best aan toegeven. De wereld is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Als ouder/opvoeder leer je dagelijks bij. Opvoeden is niet zo eenvoudig, om over het moederschap nog maar te zwijgen. Maar ik ben er trots op dat ik moeder mag en kan zijn.

De perfecte ouder/opvoeder bestaat niet. Je bent goed zoals je bent. Ontwikkeling is voor iedereen, groot en klein, een dagelijks proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht