Kinderopvang in 2019: wat verandert er?

Een nieuw jaar! Nieuwe ronde, nieuwe kansen én nieuwe zaken rondom kinderopvang. Wat brengt het nieuwe jaar ons? Wij zetten even de veranderingen voor jullie op een rijtje.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is sinds 1 januari 2019 verhoogd. Deze wijziging komt doordat de eisen van het aantal PM’ers op babygroepen zijn aangescherpt. Vanaf dit jaar mag een PM’er namelijk nog maar drie baby’s opvangen in plaats van vier. Daardoor stijgen de opvangkosten.

De maximum uurprijs – dat is de prijs die de overheid bepaald stijgt van €7,45 naar €8,02. Ook de prijzen voor de gastouder stijgen: van €5,91 naar €6,15. Het tarief voor de BSO gaat echter wel omlaag, van €6,95 naar €6,89. Pedagogisch medewerkers op de BSO mogen namelijk grotere groepen opvangen, waardoor de kosten dalen.

Als je meer betaald dan het maximum uurtarief, moet je dat extra bedrag zelf betalen. De actuele uurtarieven moet je op tijd doorgeven aan de belastingdienst, zodat zij de kinderopvangtoeslag daarop af kunnen stemmen. In totaal heb je recht op 230 uur kinderopvangtoeslag per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht