Kinderen en stress: hoe ga je ermee om?

Een op de vier kinderen heeft weleens last van stress. Dit kan komen door faalangst, een drukke agenda of bijvoorbeeld door pesten. Kleine kinderen kunnen door stress weer in bed plassen of buitensporig agressief worden. Ook nagelbijten of buikpijn zijn signalen. Wat kunnen we eraan doen? En is stress voor kinderen eigenlijk normaal?

Kortdurend of structureel?

Een beetje stress hoeft niet zorgelijk te zijn, het houdt een kind scherp. Als er sprake is van kortdurende stress, dan is er dus niet veel aan de hand. Een kind kan bijvoorbeeld gestrest zijn voor een toets of omdat het denkt zijn werk niet op tijd af te krijgen. Vaak is dit na enkele dagen over. Is er sprake van een structureel probleem? Dan is het wellicht verstandig om er iets aan te doen. Bijvoorbeeld door ontspanning te bieden met zoiets als kinderyoga.

Een beetje verlichting

Weet je niet meer wat nog te doen om een kind ontspannen te krijgen? Wat de moeite waard is om eens uit te proberen is een CBD-olie die geschikt is voor kinderen. Dit middel is heilzaam bij diverse klachten. CBD olie kan in dit geval gezien worden als zelfmedicatie om de scherpe kantjes van de stress af te halen. Het is wel verstandig om je eerst goed te verdiepen in de werking en de betrouwbaarheid van het middel. Het is belangrijk dat het bewust en onder begeleiding van een volwassene wordt toegepast.

Iedereen heeft een talent!

Sowieso is het voor kinderen goed om te werken aan het zelfvertrouwen. Faalangst en/of negatieve gedachten zijn voor een kind funest. Als een kind denkt iets niet te kunnen omdat het zichzelf niet goed genoeg vindt, is het hoog tijd voor een luisterend oor. Niets is vervelender dan niet goed in je vel zitten. Iedereen heeft talenten. Wijs je kind daarom op waar hij goed in is. Als een kind ontdekt waar zijn talenten liggen, krijgt het een positiever zelfbeeld en wordt de stress minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht