Kinderkerstfeest! Tips voor een geslaagde kerstdag

Kerst komt er weer aan! Voor veel mensen betekent dat dat ze deze week bezig zijn met de voorbereidingen van het kerstdiner. Maar wat zet je nou aan kleine kinderen voor? En wat zijn gerechten die bij kinderen in de smaak vallen? Voedingsexpert Veronique Hundscheid heeft wat tips voor ons op een rijtje gezet.

Het is lastig om tijdens de kerstdagen een lekker maar ook gezond maaltje voor je kinderen neer te zetten. Veronique Hundscheid gaf een ‘voedingsbijeenkomst’ in Mama Café Delft. Daar gaf ze tips aan moeders over voeding voor hun kinderen, met name voor kinderen die mee-eten met de pot. ‘De leeftijd verschilt per kind. Het ene kind doet dat al met zeven maanden, de andere pas met een jaar.’

Volgens de cijfers van het Voedingscentrum eten jonge kinderen over het algemeen te weinig groenten en fruiten. ‘Jonge ouders zijn vaak al onzeker als het aankomt op de voeding van hun kind en dat gevoel wordt vaa versterkt door goedbedoelde maar soms tegenstrijdige adviezen van familie, vrienden of anderen.’, aldus Hundscheid. ‘Veel ouders willen wel dat hun kind gezond heet, maar weten niet hoe. Ze willen niet uren in de keuken staan, want dat gaat ten koste van de tijd die ze met hun gezin kunnen doorbrengen.

Tips en tricks

Hundscheid geeft tips aan ouders. Allereerst noemt ze de staafmixer. Daarmee kun je heerlijke groenten- en fruitsmoothies, sauzen of soepen maken. De tweede tip die zij geeft is om de presentatie van eten serieus te nemen, vooral tijdens de feestdagen. ‘Kinderen zijn heel visueel ingesteld. Fruit op een feestelijke cocktailprikker ziet er heel aantrekkelijk uit. Of bied het aan in de vorm van een ster of sneeuwpop. Een ander recept wat volgens haar in de smaak valt is gekookte zoete aardappel, wortel of een toetje met banaan. Daarnaast geeft zij aan dat je het menu niet te bijzonder moet maken qua samenstelling en hoeveelheid ingrediënten.

Recepten en tips

We zetten graag nog wat leuke en originele kerstrecepten voor kinderen op een rijtje!

Voorgerechten

  1. Keep it simple! Snij van een punt watermeloen een leuke kerstboom.
  2. Een gezond voorgerecht die er heel tof uitziet is een fruitkerststok. Snij banaan en aardbei in plakjes en leg die om en om in de vorm van een zuurstok.
  3. Kerstboom van komkommer: Snijd met een kaasschaaf plakken van de komkommer en rijg ze dan een een satéprikker. Prik deze in een stukje brood. Maak hem af met een stervormig stukje kaas of paprika.
  4. Bladerdeegsterren: Maak een ster van bladerdeeg. Strooi er wat kaas op en doe hem volgens de aanwijzingen van de bladerdeeg in de oven.

Hoofdgerechten

  1. Een gerecht wat het altijd goed doet bij kinderen, zijn kipnuggets in de vorm van een kerstboom. Deze zijn te koop in verschillende supermarkten.
  2. Sneeuwpoppizza! Maak van pizzadeeg drie cirkels: een kleine (het hoofd), een middelgrote (het bovenlijf) en een grotere (onderlijf). Beleg deze naar wens! Maak het hoofd af met olijven als ogen.
  3. Wat het bij kinderen vaak goed doet, is een mooi opgemaakt bord met kleine hapjes. Denk hierbij aan knakworstjes, blokjes kaas, stukjes meloen enzovoorts!

Nagerechten

Als tip geven wij aan jullie mee om na te denken over hoe je de tijd aan tafel indeelt. Als jullie zelf houden van lekker lang tafelen, is het een idee om de kinderen een ijsje te geven en daarna de vrijheid te geven om lekker te gaan spelen of een film te kijken. Dan kun je zelf ook rustig eten!

We wensen jullie fijne kerstdagen toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht