Hoe kan ik gastouder worden?

Naast kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, kun je je kind ook onder brengen bij een gastouder. Tegenwoordig is deze optie zelfs erg populair, omdat je je kind dan in een kleinere en vertrouwde omgeving brengt. Maar hoe wordt je precies een gastouder? In dit artikel leggen we aan geïnteresseerde (ouders) uit hoe je een gastouder kunt worden.

Als je gastouder wilt worden, moet je voldoen aan een aantal eisen. Zo moet je een geschikt diploma hebben en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG-verklaring). Daarnaast moet je ingeschreven staan bij een geregistreerd gastouderbureau. We zullen deze eisen nog wat meer toelichten.

Diploma gastouder en EHBO

Gastouders hebben de juiste diploma’s of vooropleiding nodig om in het werkveld aan de slag te mogen. Op de website van de overheid vind je een lijst met alle diploma’s die van toepassing zijn voor gastouders. Staat jouw vooropleiding daar niet tussen? Je kunt bij DUO (dienst uitvoering onderwijs) laten uitzoeken of het toch volstaat. Daarnaast is het certificaat goed gastouderschap, behaald voor 2011, of een Ervaringscertificaat (EVC) vóór 1 januari 2012 ook. Tot slot zijn gastouders ook verplicht om een EHBO-diploma te halen en te onderhouden.

Inschrijven bij een gastoudersbureau en VOG-verklaring

Vervolgens moet je, om te kunnen als werken als gastouder, ingeschreven bij een gastouderbureau. Gastouderbureaus zijn geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Je kunt je alleen inschrijven op je opvangadres. Ook heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig voor het werk als gastouder. Deze kun je aanvragen bij uw gemeente. Ook uw huisgenoten moeten deze aanvragen.

Andere eisen

Naast de eisen die hierboven genoemd zijn, moet je boven de 18 jaar zijn en een erkende Nederlandse taal spreken (Nederlands of Fries). Het gastouderbureau waar je ingeschreven staat is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de gastouder. Om die reden kan een gastouder nooit een gastouder en houder van een gastouderbureau tegelijk zijn. De houder kan zichzelf namelijk niet controleren op kwaliteit.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht