Geen stints meer: wat nu?

Met ingang van dinsdagnacht mochten Stints niet meer de weg op, omdat uit het onderzoek van de inspectie twijfels bestaan over de technische constructie van de Stint. De problemen die gevonden zijn kunnen ertoe leiden dat de Stint stilvalt of niet meer kan remmen. Voor de overheid en eerder al vele kinderopvangorganisaties reden om ze niet meer te gebruiken. Deze wijziging zorgt ervoor dat Kinderopvangorganisaties in allerijl busjes moeten inhuren of andere alternatieve vervoersmiddelen moeten inschakelen. Ouders maken zich zorgen over de kosten. Wie gaat hiervoor opdraaien en wat zijn de alternatieven?

Zorgen van ouders

Veel ouders hebben een dubbel gevoel bij het besluit. Want hoewel veiligheid voorop staat en ze achter het besluit staan, maken zij zich wel zorgen over de kosten. ‘Busvervoer is heel erg duur’, zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma. Hij maakt zich zorgen omdat de vervoerskosten in de uurprijs verwerkt zijn. “Busvervoer is heel duur”, zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma. Dat is best zorgelijk omdat het component vervoer zit in bijna alle gevallen in de uurprijs verwerkt. Om de kosten te dekken zou het kunnen dat de uurprijzen van de buitenschoolse opvang, die al hoog zijn, stijgen.

Dit wordt bevestigd door de Brancheorganisatie Kinderopvang. ‘De kosten lopen nu op. We houden ons nu nog niet bezig met het kostenvraagstuk, maar je zou kunnen denken dat een structurele kostenverhoging wordt doorberekend aan de ouders’, zegt een woordvoerder.

Alternatieven

Om de kosten niet te veel te laten oplopen zoeken kinderdagverblijven naar alternatieven. Veel kinderopvang hebben door de snelle invoering van het verbod nog geen financieel vergelijkbaar alternatief. Zo wordt er gebruik gemaakt van busjes, taxi’s en zetten sommige kinderopvangorganisaties bakfietsen in. Karin Moons van opvangbedrijf SWK Groep heeft vertrouwen in een structurele oplossing. “Er was een tijdperk, niet zo gek lang geleden, dat er helemaal geen Stints waren. Toen werden ook kinderen vervoerd. We moeten kijken wat nu de meest veilige en efficiënte manier is.” Andere kinderdagopvang kiezen ervoor om de kinderen lopend te halen. En daar zijn de kinderen volgens Linda Sirach van Kinderopvang Kiki Nous niet blij mee. ‘De stint was echt een uitje voor ze.’

De Brancheorganisatie Kinderopvang vindt het besluit om de Stints op de openbare weg te verbieden, wijs en verstandig. Voorzitter Felix Rottenberg hoopt op een structurele oplossing en is er van overtuigd dat er een veilig alternatief voor de Stint kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht