FNV: ‘Werkdruk kinderopvang steeds hoger’

De tijd die medewerkers in de kinderopvang aan de kinderen kunnen besteden is de laatste jaren afgenomen. Maar toch neemt de werkdruk voor pedagogische medewerkers, de zogenaamde PM’ers, toe. Doordat groepshulpen en huishoudelijke medewerkers wegbezuinigd zijn, komen die taken vaker bij PM’ers te liggen.

De huishoudelijke medewerkers en de groepshulpen hielden zich voornamelijk bezig met schoonmaakwerke en het bijhouden van de voorraden. De taken die zij hadden kwamen vervolgens terecht bij de PM’ers, die niet gecompenseerd worden met extra uren. Dit blijkt uit een enquete van vakbond FNV onder pedagogische medewerkers.

Tijd voor de kinderen

‘Door het verdwijnen van de groeps- en huishoudelijke hulp is de werkdruk in de kinderopvang enorm verhoogd’, zegt Ilse van der Weiden, FNV-bestuurder Kinderopvang. ‘Wie in hart en nieren pedagogisch medewerker is, wil tijd en aandacht aan kinderen kunnen besteden. Kinderen verdienen dit ook. Dus als je takenpakket verzwaard wordt met allerlei dingen die daar niks mee te maken hebben en je daardoor onvoldoende tijd overhoudt voor je kerntaak, heb je daar last van’

Die tijd die de medewerkers aan de kinderen willen besteden, is er te weinig. Deelnemers uit de enquête geven aan dat ze maar 60 procent van hun tijd kunnen besteden aan de kinderen, terwijl dat in het ideale geval ruim 80 procent zou zijn. Bijna een derde van de werktijd gaat op aan werkzaamheden die buiten het werken met kinderen vallen. De meeste medewerkers (68 procent) krijgen geen extra uren voor het werken buiten de groep, zoals oudergesprekken en teamoverleg. De tijd die ze besteden aan overleg, het bijhouden van logboekjes en het inwerken van nieuwe collega’s gaat dus af van de tijd die ze aan de kinderen kunnen besteden.

Oproep van FNV

Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek wil FNV de medewerkers oproepen om in actie te komen.Als je een probleem hebt met je arbeidsomstandigheden, ben je meestal niet de enige”, zegt Ilse. De FNV roept daarom medewerkers op om lid te worden van de vakbond.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht