Een gezin, werk en ook nog hobby’s: Hoe combineer je alles?

Wat kunnen wij dertigers het soms toch druk hebben: we werken, sporten, hebben een gezin met kinderen, verzorgen huisdieren, hebben een druk sociaal leven, zijn vrouw en man, willen ook eens een avondje me-time en ga zo maar door. Soms snap ik niet hoe we het doen… maar toch lukt het!

Om een kleine samenvatting te geven van alles wat ik zoal doe: ik run een eigen kinderopvang waar dagelijks 5 kleine kids in mijn eigen woning rondrennen, spelen en kruipen. Tussen dat alles wandelen 4 pluizenbollige katten rond die de nodige aaitjes en kroeltjes vragen en onze twee dochters komen geregeld met vriendinnen binnen waaien. Ik help met huiswerk maken, outfits uitkiezen, schooltassen vullen met eten en drinken en ook nog met keuren of de make-up vandaag wel goed zit. Daarnaast ben ik vrouw en beste maatje van mijn lieve Ramon, die heel veel huishoudelijke taken op zich neemt terwijl ik vaak werk. Ik kan je zeggen dat ik gezegend ben met zo’n kanjer die het hele huis van boven naar beneden heeft gepoetst terwijl ik de administratie doe of activiteiten voor de opvang voorbereid.

Ramon en ik vinden het heel belangrijk dat we quality time met ons gezin doorbrengen, te meer omdat we een samengesteld gezin zijn. Lynn is mijn liefdochter en we hebben (fantastisch geregeld) co-ouderschap met haar moeder. Dus om-het-weekend gaat Lynn naar haar moeder en ‘missen’ we dus een stukje van ons eigen gezin. De quality time met ons vieren beperkt zich dus tot maar de helft van de weekenden. En wat kunnen we van die weekenden genieten! Lekker shoppen, naar de bios of een hapje eten. Of soms even helemaal niets: een pyjamadagje thuis op de bank, bingen met Netflix en wat lekkers.

Tij voor het gezin

Als man en vrouw wil je natuurlijk af en toe graag samen zijn, zonder dat de kids om je heen rennen. Nu zijn onze kinderen al zelfstandig en die vinden het maar wat relaxed als ze een avondje alleen thuis mogen blijven. Handige bijkomstigheid is dat we altijd een oppas hebben: Lynn. Ryana en grote zus Lynn zijn onafscheidelijk en 4 handen op 1 buik, dus mama en papa gaan geregeld een avondje uit met z’n tweetjes en -als oma wil oppassen- een weekendje weg. Heerlijk! Maar zelfs toen Ryana en Lynn nog klein waren, gingen ze regelmatig logeren bij oma of tante zodat wij een avond uit konden. Wij hebben dit van kleins af aan gedaan en ze vonden het elke keer weer een feest om te mogen logeren.

Tijd om te sporten

Had ik al verteld dat we fanatieke sporters zijn? Niet alleen Ramon en ik, maar ook onze meiden. In een week zitten bij ons genoeg voetbal- en handbalwedstrijden, turntrainingen en de nodige uren in de sportschool. Ik denk dat dit heel herkenbaar is voor veel gezinnen, want de meeste kinderen beoefenen wel een sport of een fijne hobby. En dat is heel belangrijk om te doen: het geeft je energie, je wordt er blij van en je leert veel mensen kennen. Ook kun je een sport of hobby gelijk inzetten als quality time voor je gezin. Ik krijg wel eens de vraag waar we al die tijd vandaan halen, want ‘een dag heeft toch maar 24uur?’. Wij beginnen onze vrije dagen (dus inclusief het weekend) standaard met trainen en plannen de overige afspraken er om heen. Zo start je de dag meteen goed. En nee, daar hoeven we echt niet voor om 06:00u op te staan…

Tijd met vrienden

Onze vrienden zijn erg belangrijk voor ons, dus organiseren we regelmatig een middag of avond met een lekkere versnapering. Het fijne is, dat veel van onze vrienden kinderen hebben en we het zo optimaal kunnen combineren: de kinderen spelen en de mama’s en papa’s kletsen lekker bij. Vaak kiezen we ervoor om naar een leuke speeltuin (met terras!) te gaan, om te gaan uit eten waar kinderen zich kunnen vermaken of om gewoon naar het park te gaan om te picknicken. Met simpele dingen kun je veel bereiken en is het al snel reuze gezellig.
We zitten nu in de piek van ons leven: in je dertiger jaren heb je het het drukste. Je bent jong en ambitieus, hebt een bepaalde carrière voor ogen en de kinderen zijn nog niet (volledig) zelfstandig. Je sociale leven is volgepland, je sport regelmatig en ga zo maar door.
Hoe ik het doe? Door een goede planning en zeker ook een goede communicatie met manlief. Zolang je in je wensen duidelijk bent richting je partner en kinderen (en andersom) en er een mooie balans in hebt gevonden, kun je alle ballen hooghouden.

Natuurlijk is het belangrijk om niet te veel hooi op je vork te nemen en regelmatig even te reflecteren en jezelf af te vragen of het je allemaal energie gééft of néémt. Een avondje sporten overslaan en lekker met een boek en een kop thee op de bank ploffen is nét zo belangrijk. Ik durf hardop uit te spreken dat wij een goede balans hebben tussen we-time en me-time en daar ben ik trots op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht