Checklist kinderopvang: punten om op te letten

De juiste kinderopvang vinden voor je kind kan een hele opgave zijn. Zeker als je veel keuze hebt in jouw omgeving. Dan gaan andere zaken meespelen dan afstand. In dat geval is het verstandig om eens te gaan kijken bij een aantal verschillende kinderopvang mogelijkheden, zodat je de verschillen zelf kunt ervaren. Met behulp van deze checklist kinderopvang kun je zelf bepalen welke accommodatie het beste past bij jou en je kind.

Wat is je eerste indruk?

Zoals je weet, is de eerste indruk altijd enorm belangrijk. Dat is het moment waarop je op gevoel kunt zeggen of de kinderopvang bij je past of juist niet. Het gaat daarbij om zaken die je niet direct kunt meten, zoals de sfeer van de locatie en de stemming van de kinderen en leidsters. Maar ook details als de hoeveelheid licht in de ruimte en het uitzicht spelen mee. Vertrouw op je gevoel en onthoud goed wat je eerste indruk was.

Welke visie op opvang wordt gehanteerd?

De manier waarop er kinderopvang wordt geboden, is afhankelijk van welke visie of filosofie de leidsters hierbij hanteren. Het is belangrijk dat deze manier van ‘opvoeden’ past bij jouw eigen opvoedvisie. Voed je jouw kind heel vrij op of is het juist nodig dat er strikte regels zijn waaraan jouw kind zich moet houden? Dit kun je bespreken met de leidsters.

Is er een vaste dagbesteding?

Sommige kinderopvang organisaties hebben de dagbesteding voor de kinderen duidelijk gestructureerd. Andere accommodaties hanteren een improvisatiemodel: zij kijken per dagdeel wat ze voor activiteiten gaan doen met de kinderen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het dagritme (slapen, eten, buiten spelen). Er is geen goed of fout, het gaat hier om jouw persoonlijke voorkeur. Wat past bij jou en je kind?

Krijgt je kind veel persoonlijke aandacht?

Of je nu liever het sociale karakter van je kind wilt ontplooien of juist de individuele kwaliteiten: Kinderopvang speelt daar een grote rol in. Sommige kinderen hebben meer persoonlijke aandacht nodig dan anderen. Daarom is het goed om te weten hoe je kinderopvang daarmee omgaat. Hoe besteden zij aandacht aan je kind? Ook goed om te weten: uit hoeveel kinderen bestaat een groep en hoeveel leidsters horen daarbij?

Hoe staat het met voeding en hygiëne?

Als je kind de hele dag naar de kinderopvang gaat, wil je natuurlijk graag weten wat de kinderen daar zoal te eten krijgen. Is dat alleen een koude hap of ook een warme hap? En in hoeverre heb je als ouder inspraak hierin? Daarnaast is de hygiëne uiteraard belangrijk. Kijk bijvoorbeeld eens rond om te zien hoe schoon het is in de kinderopvang en hoe hygiënisch leidsters omgaan met de kinderen.

Is er een logboek of dagboek?

Vaak wordt er een logboek of dagboek bijgehouden per kind, zodat je als ouder altijd kunt teruglezen wat er is gebeurd. Denk aan de activiteiten die gedaan zijn, nieuwe dingen die je kind heeft geleerd, wat hij of zij gegeten heeft en of er nog boze momenten waren. Vraag hiernaar tijdens je bezoek en bekijk hoe gedetailleerd de gegevens worden bijgehouden.

Alleen KDV of ook BSO?

Als je van plan bent om je kind ook in de basisschooltijd naar de opvang te brengen, is het goed om nu alvast te weten tot welke leeftijd je kind er terecht kan. Is het alleen een kinderdagverblijf of ook een buitenschoolse opvang? Hoe gaat men om met de verschillende leeftijdsgroepen? Allemaal nuttige informatie om mee te laten wegen bij het maken van je keuze.

Is men gecertificeerd?

Het is goed om te weten of de organisatie en de begeleiders gecertificeerd zijn. Zo’n onafhankelijke certificering biedt een kwaliteitskeurmerk. Vraag gerust waar je dat kunt controleren.

Is er een wachtlijst?

Hoe lang van tevoren moet je een plek “reserveren” om je ervan te verzekeren dat je kind straks een plek heeft in de kinderopvang? Soms is er een wachtlijst. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste accommodatie.

Is de kinderopvang open in vakantieperiodes?

Kinderen hebben meer vakantiedagen dan de meeste ouders. Daarom is het fijn als de kinderopvang ook geopend is in de vakantieperiodes, zodat je geen alternatieve opvang hoeft te regelen als je zelf nog moet werken. Vraag dus hoe dit geregeld is.

Biedt de kinderopvang iets extra’s?

Tijdens je zoektocht wil je natuurlijk weten waarin de kinderopvang zich onderscheidt van anderen. Dit kan bijvoorbeeld door iets extra’s te bieden. Denk hierbij aan speciale thema’s of het bieden van extra veel muziek, veel beweging, veel creativiteit. Of misschien vind je het belangrijk dat je kinderopvang in Friesland ook in het Fries praten tegen je kind. Dat soort extra’s kunnen net het verschil maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht