Buiten slapen op de kinderopvang

In scandinavië is het al heel normaal: buiten slapen op de opvang in plaats van binnen. In Nederland gebeurt dit ook steeds vaker. Op verschillende kinderdagverblijven slapen kinderen tijdens hun middagslaapje buiten in speciale hutjes. Hoe goed is dit eigenlijk voor een kind?

In verschillende kinderopvangcentra wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een soort van speciale babyhuisjes die buiten staan. Daarin kan een kind tussen de middag buiten slapen. Zo ook bij het Merelhuis in Middelstum. In het Merelhuis wordt er veel gebruik gemaakt van deze babyhuisjes. Merel Robbe van het Merelhuis: ‘We merken dat het goed werkt en en daarnaast past het bij onze visie: we willen namelijk zoveel mogelijk buiten zijn met de kinderen.’ Hoe werkt dit dan precies?

Het hele jaar door

De kinderen in het Merelhuis slapen het hele jaar door buiten. Bij het Merelhuis laten ze kinderen buiten slapen tot -5 graden. ‘Het kindje ligt dan in een skipak in een slaapzak met een schapenvacht en een kruik erbij’, aldus Robbe. Ook door regen worden ze niet tegengehouden. Doordat de open kant van het huisje naar het raam staat, kunnen de kinderen goed in de gaten gehouden worden.

Met goedkeuring van de ouders slapen de kinderen in het Merelhuis vanaf 10-12 weken al buiten. ‘De meeste ouders vinden het een goed idee, en ook de kinderen vinden het heerlijk. Ze slapen langer als ze buiten slapen’, aldus Robbe.

Een bedje dat warm genoeg is

Slaapgeneeskundige Sigrid Pillen geeft aan dat buiten slapen absoluut geen kwaad kan. Het belangrijkste is dat het kindje het warm genoeg heeft. De optimale temperatuur om te slapen is 16-18 graden. ‘Kinderen lopen buiten minder kans op een infectie dan binnen. Binnen steken de kinderen elkaar makkelijker aan.’, zegt Sigrid Pillen. Hoewel er vaak verwarring over is, zou tocht geen probleem moeten zijn. Toch maakt je namelijk niet ziek, maar koelt je alleen sneller af. Als kinderen dus goed warm gehouden worden, hoeft het geen gevolg te hebben.

Bron: RTL nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht