Borstvoeding en kinderopvang, hoe gaat dat?

Borstvoeding kan doorgaan zolang als moeder en kind daar plezier aan hebben. Borstvoeding is goed voor je kindje want het is natuurlijke voeding die perfect is afgestemd op de ontwikkeling van je kindje. Moedermelk bevat veel antistoffen en kinderen die langere tijd borstvoeding hebben gehad zijn als baby, maar ook op latere leeftijd minder vaak ziek. De World Health Organisation (WHO) en Unicef raden iedereen aan om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven maar omdat de meeste moeders na hun zwangerschapsverlof weer gaan werken is het verzorgen van borstvoeding niet altijd even gemakkelijk. Hoe gaat het eigenlijk met borstvoeding en kinderopvang?

Kinderopvang en borstvoeding

Omdat ook de kinderopvang er van doordrongen is dat moedermelk de beste manier van voeden is, geeft vrijwel elke kinderopvang de mogelijkheid om kinderen borstvoeding te geven. Moedermelk op de kinderopvang kan meestal op twee manieren: Afgekolfde moedermelk wordt aangeboden of de moeder komt naar de kinderopvang toe om ter plekke borstvoeding te geven.

Afgekolfde moedermelk

Het aanbieden van afgekolfde melk gebeurt het meest omdat dit voor de moeder makkelijker is. Je geeft ‘s ochtends een flesje afgekolfde melk af waarmee je kindje gevoed kan worden. Breng de afgekolfde melk in een flesje waar ook de naam van je kindje op staat zodat de juiste melk bij jouw kindje uitkomt.

Vanuit de kinderopvang zal er aangegeven worden hoe de moedermelk het beste aangeleverd kan worden. Voor de kinderopvang maakt het meestal niet uit of je de melk bevroren of slechts koud aanlevert. De moedermelk wordt bij de kinderopvang meestal in een flessenwarmer op temperatuur gebracht. Het is van belang dat moedermelk niet lang op kamertemperatuur is geweest want dan kan het bederven. Je kunt moedermelk een korte periode bewaren in de koelkast en een lange periode in de vriezer. Veel kinderopvang organisaties willen dan ook graag een extra flesje moedermelk zodat ze deze in hun vriezer kunnen bewaren voor nood.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je moedermelk in plaats van kunstvoeding geeft. Spreek daarom met je kinderopvang af wat er moet gebeuren als de moedermelk op is terwijl je kindje nog meer wilt drinken!

Borstvoeding ter plaatse

Vanwege het vele extra reizen is het geven van borstvoeding op de kinderopvang voor veel moeders geen werkbare oplossing maar het kan vaak wel. De moeder komt dan naar de kinderopvang toe om de borst te geven. Voor de verzorgers is dit vaak even wennen want zij kunnen dan geen drinken geven wanneer het kind daar om vraagt. Het is dan ook belangrijk om hier goede afspraken over te maken en ook is het aan te raden om er dan voor te zorgen dat je als moeder altijd bereikbaar bent.

Het geven van borstvoeding op de kinderopvang heeft voor- en nadelen. Zo kun je als moeder de relatie met je kind op een geleidelijkere manier afbouwen. Dit kan heel prettig voor moeder en kind zijn, maar ook is het mogelijk dat je kindje hierdoor nooit echt kan wennen aan de kinderopvang. Kijk dus samen met je kinderopvang of deze manier van voeden ook voor de gemoedsrust van je kindje goed uitpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht