8 ideeën om ’s ochtends wel op tijd bij de kinderopvang of op school te komen

Ochtendhectiek. In een gezin is een ochtend meestal gelijk aan een volwaardige dag voor mensen zonder kinderen. Het lijkt zó simpel: je hoeft alleen maar op te staan, te ontbijten, je jas aan te trekken en naar de kinderopvang of school te gaan. Wat kan daar nou mis bij gaan? Euh, nou… alles?!

Werkt je kind mee om op tijd bij de kinderopvang te komen?

Jonge kinderen hebben vaak nog niet het inzicht dat als je langzaam op je broodje sabbelt of nog even gaat spelen en je schoenen weer uit gaat doen, de hele planning in de soep loopt. Een opmerking als ‘straks komen we weer te laat en is juf boos’ kan een kind helemaal niet plaatsen. Wat je wel kunt doen is je kind inzicht geven in het verloop van de ochtend en er een spel van maken waarbij je samenwerkt aan een doel: aangekleed (bij voorkeur een beetje fatsoenlijk) in de auto of op de fiets zitten onderweg naar de kinderopvang.

Routine en voorbereiding

Je kunt veel stress voorkomen door een vaste routine te hanteren en je de avond van tevoren goed voor te bereiden. Vaak is de avond ervoor ook druk. Toch zal je zien dat als je ’s avonds meer aan de voorbereiding doet, je meer kans hebt dat je wel op tijd op de kinderopvang komt. Zie je al voor je dat je fluitend de deur uitloopt ’s ochtends? Met deze 6 ideeën wordt de ochtend weer een stuk relaxter.

1. Muziek playlist

Maak een playlist of zing zelf bij elke taak een liedje, dat de kinderen zelf uit mogen kiezen. Bijvoorbeeld een broodje opeten voordat Mama Sé van K3 afgelopen is. Als het liedje afgelopen is moet de taak afgerond zijn. Als ze echt snel zijn hebben ze nog even tijd voor een dansje.

2. Checklist

Maak samen met je kind een checklist van taken die ’s ochtends moeten gebeuren. Het is belangrijk om deze checklist samen met je kind te maken. Zo heeft je kind zelf ook inzicht in wat er ’s ochtends allemaal moet gebeuren en het is voor het vertrouwen belangrijk voor je kind om ook een stem te hebben in het samenstellen van deze lijst.

3. Oefenen met poppen

Jij vindt de ochtend al een hectisch moment van de dag, maar bedenk dan eens hoe je kind de ochtend ervaart. Waarschijnlijk vindt je zoon of dochter het ook heel intensief om bij de kinderopvang te komen. Daarom is het nuttig om overzicht te bieden. Dat kan onder andere door te oefenen. Dat kan met poppen, maar het kan ook door een rollenspel waarbij het kind de vader of moeder mag spelen. Maak er een ontspannen spel van en zorg dat je kind inzicht krijgt in wat er allemaal moet gebeuren voordat je de deur uitgaat naar de kinderopvang.

4. Timer

Als je met een timer werkt, kan je kind zich misschien beter focussen op één taak. Omdat het ’s ochtends best hectisch kan zijn in een gezin is het voor een kind niet altijd duidelijk wat er van hem verwacht wordt. Door aan é én taak te werken voordat de timer gaat zal de snelheid ook een stuk omhoog gaan.

5. Kleding ‘shoppen’ de avond ervoor

Is het niet ongelofelijk dat echt alle sokken kriebelen ’s ochtends? Ga de avond van tevoren met je kind door de kledingkast om alvast kleding klaar te leggen voor de dag erna. Dan hoef je ’s ochtends alleen nog maar de stapel met kleding te pakken en kan je kind zichzelf 1-2-3 aankleden.

6. Verminder keuzestress bij het ontbijt

Watvoor eetgewoontes je ook hebt: bepaal van tevoren wat er ’s ochtends gegeten wordt en zet alleen dat op tafel. Het kan een gezonde smoothie zijn, een bakje pap of broodjes. Maar probeer te voorkomen dat je kind eindeloos veel keuzes moet maken voordat hij of zij kan beginnen met eten.

7. Belonen

Voor sommige kinderen werken beloningen als een trein. Een sticker, een kus of een extra dansje op K3; een positieve afsluiting helpt om volgende keer weer vrolijk op te staan.

8. Geef het goede voorbeeld

Misschien is dit nog wel het moeilijkste. Want opstaan gaat niet iedereen heel goed af. En je kunt natuurlijk niet verwachten dat je kind alles zelf even snel regelt ’s ochtends als jij ondertussen mopperend naar de badkamer sjouwt. Misschien kun je de wekker eerder (ja, nóg eerder) zetten om eerst even een kopje koffie te drinken?

En zing ondertussen even een liedje, daar wordt je zelf ook vrolijk van! Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach! Want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag!

Grappig filmpje over ochtendrituelen voor vertrek

En mocht je nog denken dat je de enige bent die ’s ochtends vertrekstress heeft, dan moet je zeker dit hilarische filmpje eens kijken van een comedian die ook problemen heeft om zijn kinderen ’s ochtends op tijd in de auto naar school te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht