6 Tips om te zorgen dat je kind beter luistert

Veel ouders zullen de term ‘Oost-Indisch doof’ regelmatig gebruiken. Je kind wil niet luisteren of slecht luisteren. Je zegt vaak genoeg dat je kind de PlayStation uit moet zetten, maar het gebeurt niet. Samen met je kind ben je in de winkel en hij of zij wil graag snoep hebben, maar het mag ditmaal niet. Hij of zij blijft doordrammen. Dat mag natuurlijk niet zo zijn. Jij bent immers de gezaghebbende in deze kwestie. In dit artikel tips om te zorgen dat je kind beter luistert. Deze tips zijn uiteraard geen garantie, maar kunnen soms helpen!

1. Zorg voor heldere regels en afspraken

Om ervoor te zorgen dat je kind beter luistert is het van belang om bij je kind zelf te beginnen. Spreek daarvoor duidelijke regels en afspraken af. Een kind heeft grenzen nodig en moet weten tot hoever hij kan en mag gaan. Dan weet het kind waar hij aan toe is! Voor afspraken geldt hetzelfde: maximaal een uurtje op de al eerder genoemde PlayStation.

2. Blijf bij je besluit

Indien je regels en afspraken hebt opgesteld, moet je je hier ook aan houden. Als je vaak een uitzondering maakt voelen de regels niet langer betrouwbaar aan en proberen ze steeds weer de grenzen te verleggen. Dat resulteert ook weer in minder goed luisteren naar papa of mama.

3. Blijf rustig en geef het goede voorbeeld

Alhoewel het vanzelfsprekend klinkt, is het wel raadzaam om het te blijven benoemen: blijf rustig. Als jij schreeuwt zal dit juist averechts werken op je zoon of dochter. Zij gaan dan juist slechter luisteren. Geef dan ook altijd het goede voorbeeld. Onderbreek je kind niet als hij of zij tegen je praat. Doe tussendoor niet iets anders, zodat je kind niet het gevoel heeft dat je niet luistert.

4. Instructies

Geef je kind ook eenvoudige instructies mee voor zijn dagelijkse bezigheden. Zorg voor oogcontact als je zegt dat je graag wilt dat je zoon of dochter zijn spulletjes opruimt in de kast. Als je kind beter luistert, kun je ook steeds moeilijkere opdrachten geven. Dat heeft hij of zij ook nodig voor zijn of haar ontwikkeling.

5. Jij hebt goed geluisterd!

Complimenten geven is nooit verkeerd. Dat kun je ook doen als zij iets hebben opgeruimd. Als je kind iets voor je doet, zoals bijvoorbeeld iets opruimen, is het altijd fijn om een complimentje te geven. Dat geeft je kind zelfvertrouwen en dan zal hij of zij het de volgende keer graag weer doen.

6. Goed luisteren

Als je wilt dat je kind goed naar je luistert, is het ook raadzaam om met enige regelmaat luisterspelletjes te spelen. Een simpel voorbeeld dat je in ieder huishouden kunt doen: pak het gele duploblokje en ga zitten op de bank. Een hele simpele opdracht, maar kinderen zullen er wel beter van gaan luisteren. Zo kun je nog talloze andere leuke spelletjes bedenken waarmee je je kind bezig kunt houden en waarmee je je kind beter kan laten luisteren.

Dit zijn onze tips om te zorgen dat je kind beter luistert. Heb jij nog toevoegingen of hanteer jij een andere manier? We lezen het graag in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht