2018: Wat verandert er rondom kinderopvang?

Het nieuwe jaar staat voor de deur! Dat betekent dat er weer allerlei dingen veranderen rondom de kinderopvang. Zo verandert er van alles rondom de status van peuterspeelzalen en komen er nieuwe kwaliteitseisen voor de kinderopvang. In dit artikel leggen we alle wijzigingen voor jullie uit!

Nieuwe kwaliteitseisen voor kinderopvang

Per 1 januari gelden er nieuwe wettelijke kwaliteitseisen voor de kinderopvang. Organisaties in de kinderopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen moeten zich meer gaan richten op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast moeten werknemers in de kinderopvang over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) de juiste diploma’s beschikken. Voor baby’s geldt dat er twee vaste gezichten moeten zijn op de kinderopvang. Dit geldt echter niet voor kinderen met flexibele dagen.

Voor elk kind in de opvang geldt dat er een mentor moet worden aangewezen. Deze mentor volgt de ontwikkeling van het kind. Bij deze mentor kunnen kinderen (voornamelijk kinderen in de BSO) en ouders daarnaast terecht voor vragen. Daarnaast moet er tijdens de openingsuren van een kinderopvang een peuterspeelzaal minimaal één volwassene aanwezig zijn met een erkend en geldig Kinder-EHBO-certificaat. Medewerkers die met baby’s werken, moeten extra scholing krijgen.

Peuterspeelzalen worden kinderdagverblijven

Alle peuterspeelzalen worden kinderdagverblijven. Dit is ook een gevolg van de nieuwe Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Het doel van deze harmonisatiewet is om verschillen tussen peuterspeelzalen en kinderopvang weg te nemen en te zorgen voor een betere afstemming tussen kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en onderwijs.

Dat peuterspeelzalen veranderen in kinderdagverblijven houdt onder andere in dat ze vanaf 1 januari 2018 moeten voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als een kinderdagverblijf, zoals bijvoorbeeld het hebben van mentoren en het aanwezig zijn van een volwassene met een certificaat voor kinder-EHBO. Ouders die gebruik maken van deze vorm van opvang, hebben ook recht op kinderopvang toeslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht