2018: Goede voornemens

Het jaar 2018 is onlangs ingeluid. Ik weet niet hoe het met de lezers van deze blog zit, maar ondanks dat ik zelf meestal niet aan goede voornemens doe, sta ik er stiekem toch even bij stil. Heel cliché denk ik na over hoe ik die extra kilo´s (weer) kwijt ga raken dit jaar, want mijn zwangerschapsbuik is toch nog niet helemaal verdwenen (dochterlief is tenslotte pas 2,5 jaar). Ach… ik heb uiteindelijk nog tot de zomer om aan mijn killerbody te werken, dus vanavond kan ik vast wel pizza bestellen.

Positiever in het leven staan en meer genieten van de kleine dingen vanaf dit jaar schiet ook als voornemen door mijn hoofd, maar hoe ga ik dat realiseren en wat wil ik precies bereiken? Ik denk dat ik het gebruik van mijn mobiel en social media maar op een lager pitje zet. Alhoewel, het schijnt helemaal de tijd van nu en de toekomst te zijn. Als ik door het gebruik van digitale middelen een voorbeeld kan zijn voor mijn kinderen ben ik heel goed bezig. Of toch niet? Het past tenslotte helemaal bij de 21e-eeuwse vaardigheden.

21e-eeuwse vaardigheden

Sommigen van jullie hoor ik nu denken… ’21e-eeuwse vaardigheden, wat wordt daar nu weer mee bedoeld?’ 21e-eeuwse vaardigheden zijn competenties die kinderen en jongeren nodig hebben om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst. Het gaat om vaardigheden als; kritisch denken, creatief denken, probleem oplossen, ict-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden (het omgaan met grote hoeveelheden informatie), computational thinking, communiceren, samenwerken, zelfregulering, sociale en culturele vaardigheden. Het is een hele opsomming van vaardigheden waar we nu en in de toekomst steeds meer mee te maken zullen krijgen. In het onderwijs zijn ze hier al veel meer op gericht. Zo werken ze bij mijn dochter in de kleuterklas bijvoorbeeld met een Bee-Bot. Met de Bee-Bot leren kinderen de beginselen van het programmeren en wordt het logisch-denken gestimuleerd.

Kinderopvang en 21e-eeuwse vaardigheden

Er wordt in de politiek gesproken over het toepassen van deze 21e-eeuwse vaardigheden binnen de kinderopvang. Behalve vier algemene pedagogische doelstellingen (gebaseerd op de ontwikkelingsdoelen van Risken-Walraven) wil de Tweede kamer pedagogische doelbepalingen in de Wet Kinderopvang vastleggen. Hierin staat concreet geformuleerd welke vaardigheden kinderen in de kinderopvang leren die zij nodig hebben in de 21e eeuw. Denk hierbij aan zelfregulering, creativiteit, samenwerken met mensen van verschillende achtergronden, communiceren, probleemoplossend werken, kritisch denken en digitale geletterdheid. De kinderopvang is bij uitstek een plek waar de ontwikkeling van deze vaardigheden uitgebreid aan bod komt. Toch werken we er binnen mijn organisatie (nog) niet mee.

Mediawijsheid en jonge kinderen

Zelf wil ik gevoelsmatig eigenlijk nog minimaal toegeven om mijn kinderen bloot te stellen aan media. Maar hoe meer ik erover nadenk, stel ik ze onbewust enorm bloot hieraan. De jongste van 2 weet al een tijdje hoe ze mijn telefoon moet ontgrendelen en hoe zij op YouTube een filmpje kan kijken. Om nog maar niet te spreken over het gebruik van de afstandsbediening. Mijn goede voornemens… Daar denk ik toch nog even over na.

1 opmerking over "2018: Goede voornemens"

  1. Lia: op 07:07

    Zo dan wat een eisen voor een jong kind. De overheid wil overal een vinger in de pap hebben. Maar laat ze ook nog lekker kind mogen zijn. Is ook een goede vaardigheid. Bv buitenspelen. De kostbare natuur ontdekken is een win win situatie. Buiten en leren hoe belangrijk natuur voor de aarde is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht