5 leukste sensitieve spelletjes voor binnen (voor de kleinsten)

Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze alle zintuigen kunnen gebruiken. Daar hoort ook ‘voelen’ bij. Wie ervaring heeft met een baby, dreumes of peuter weet dat daar vaak ook veel geklieder bij hoort. Er zijn een paar leuke sensitieve spelletjes die je ook binnen kunt doen. We beloven niet dat je geen rommel op hoeft te ruimen, maar het is allemaal redelijk vlot weer schoon te maken. En de kinderen weten niet van ophouden, die vinden sensitieve spelletjes vaak echt fantastisch.

Bij alle spelletjes geldt (uiteraard) dat de kinderen het alleen onder begeleiding van een volwassene kunnen doen. Die zal wel aan moeten kunnen zien dat de kinderen de materialen overal smeren waar je het zelf niet zou verwachten…

Wist je trouwens dat kinderen, die vies durven te worden vaak ook betere eters zijn?

1. Pasta!

spaghetti sensitief spelen baby

Kliederen met eten is niet alleen leuk, het stimuleert kinderen ook om zelf vast voedsel te leren eten.

2. Kinetic sand

kinetic sand ecomama

Een zandbak binnen levert vaak veel zandkorrels op en die gaan overal zitten. Kinetic sand is anders. Dit zand blijft beter bij elkaar waardoor je het zo weer opveegt.

3. Bubbels en schuim

sensitieve spelletjes spelen met schuim

Wie doet er tegenwoordig nog een afwasje met de hand? Nou, kinderen doen het graag! Je kunt van alles tevoorschijn toveren uit het schuim. Maak een lekker sopje en doe daar voorwerpen in met verschillende texturen, zoals schelpen, sponsjes, een gladde bal en bakjes.

4. Scheerschuim

sensitieve spelletjes spelen met scheerschuim

Scheerschuim voelt heel fijn. Kinderen kunnen van alles tekenen als je de tafel besmeurt met scheerschuim. Bijkomend voordeel: de tafel en het kind ruiken na afloop lekker fris.

Een bekende variatie op het spelletje met scheerschuim is de zak met scheerschuim. Doe scheerschuim in een goed afgesloten plastic zak en laat de kinderen daarmee spelen. De zak wordt heel soepel en kneedbaar.

5. Let op! Bouwplaats

sensitieve spelletjes spelen met stenen bij kinderopvang

Stenen kunnen glad zijn, maar ook scherp of hoekig. Sommige zijn zwaar en sommige zijn licht. Stenen zijn erg leuk om te voelen, maar ook om er een bouwplaats mee te maken.

Dit waren 5 sensitieve spelletjes voor kleine kinderen. Heb jij nog een spelletje, die echt niet in deze toplijst mag ontbreken? Vul die dan hieronder in bij de reacties.

Foto bovenaan: Messy Monkeys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderopvang op Facebook

Kinderopvang informatiecentrum

Heldere informatie over kinderopvang. Van praktische tips voor ouders tot begrijpelijke uitleg over regelgeving voor medewerkers.

Experts en enthousiaste redacteuren beantwoorden jouw vragen over kinderopvang.

Naar het overzicht